Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Po úniku se radoval Rubiano, novým lídrem je Malori

Porto Sant'Elpidio (Itálie) - Šestou etapu Gira d'Italia vyhrál po sólovém úniku kolumbijský cyklista Miguel Ángel Rubiano. Po dvou dnech se změnil majitel růžového trikotu - Litevec Ramunas Navardauskas na 207 kilometrech se zvlněným profilem nestačil a novým lídrem závodu se stal domácí Adriano Malori.

Giro d'Italia
zdroj: ČTK/AP autor: Daniele Badolato

Sedmadvacetiletý Rubiano dojel do cíle ve městě Porto Sant'Elpidio s náskokem 70 sekund před čtyřčlennou skupinkou, kterou vedl právě Malori. "Původně jsem chtěl jen nasbírat body na vrchařských prémiích, ale když jsem slyšel, jak daleko jsou za mnou pronásledovatelé, risknul sem to a zkusil únik. A vyšlo to," radoval se Rubiano po největším úspěchu kariéry.

Peloton spurtoval s odstupem 1:51 a byli v něm i Češi Jan Bárta (31.) a Roman Kreuziger (51.). Oba se opět o něco posunul v průběžném pořadí. Jeden z favoritů závodu Kreuziger je po dnešku sedmnáctý s odstupem 46 sekund, debutantovi Bártovi patří se ztrátou 1:05 osmatřicátá pozice.

Kreuziger si pochvaloval, že první kopce zvládl bez problémů. "Některé stěny nás trochu překvapily, byly hodně prudké. Nešlo o horskou etapu, ale měla převýšení 3 300 metrů. Po rovinách je to trochu nezvyk, ale jako tým jsme znovu pracovali dobře," uvedl na svém webu.

Úřadující mistr Itálie v časovce Malori, jenž je po Navardauskasovi a Tayloru Phinneym třetím lídrem mladším 25 let na letošním Giru, vede o 15 sekund před Polákem Michalem Golasem. Třetí Kanaďan Ryder Hesjedal je o další dvě sekundy zpět. "Ten náš únik byl hodně únavný, ale když jsem zjistil, že mám šanci na růžový trikot, dal jsem do toho všechno," uvedl Malori.

Závod nedokončí bývalý mistr světa Thor Hushovd z Norska a další elitní spurtér Tyler Farrar z USA, kteří vzdali během dnešní etapy. V sobotu čeká jezdce první velké stoupání, před cílem v Rocca di Cambio pojedou do kopce 19 kilometrů. "Obě víkendové etapy budou těžší. Neměly by být pro vývoj Gira klíčové, ale už by vpředu mohla pokaždé přijet skupinka favoritů na celkové pořadí," komentoval to Kreuziger.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články