Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kreuziger pojede Giro a Vueltu, Tour po čtyřech letech vynechá

Praha - Cyklista Roman Kreuziger příští rok poprvé po čtyřech letech nepojede nejslavnější etapový závod světa Tour de France. Nejlepší český silniční jezdec se soustředí na Giro d'Italia a Vueltu. V plánu má také starty na olympijských hrách v Londýně a mistrovství světa, na kterém letos po zranění ruky z Tour chyběl. Stejně jako letos se pětadvacetiletý člen stáje Astana rozhodl preferovat Giro, kde na jaře obsadil šesté místo a zaznamenal nejlepší český výsledek v historii.

Roman Kreuziger
zdroj: EPA autor: DOMINIC FAVRE

"Tour bude hodně časovkářská a na nejlepší bych tam mohl ztratit, i když jsme na časovkách hodně zapracovali. Giro je rozumnější, než bylo letos. A hlavně: když jsem porovnával trasu obou závodů, víc se mi líbila skladba Gira. A je tam reálná šance být na pódiu," uvedl na svém webu Kreuziger. Na stupně vítězů chtěl útočit už letos, ale po krizi v těžké etapě na Zoncolan šanci na nejlepší trojici ztratil.

Kalendář závodů na příští sezonu si Kreuziger sestavoval sám. "Celý program byl z mé hlavy. Jsem rád, že mi tým dal při výběru závodů volnou ruku. Některé věci jsem konzultoval se sportovním ředitelem Martinellim, doladili jsme pár detailů. Takhle by mi to mělo vyhovovat. Je tam i dost prostoru na soustředění ve vysoké nadmořské výšce," prohlásil trojnásobný vítěz ankety Král cyklistiky.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Romana Kreuzigera

Letos po těžkém Giru nakonec startoval i na Tour s cílem podporovat lídra Astany Alexandra Vinokurova. V plánu na příští sezonu slavný francouzský závod, na němž byl loni a předloni celkově devátý, nemá. Po Giru si hodlá dopřát delší odpočinek. "Do Gira je program jasný, na tom by se nic měnit nemělo. V další části sezony může k nějakým menším změnám dojít. Bude záležet na pocitech," konstatoval Kreuziger.

Do sezony vstoupí koncem února etapovým závodem Kolem Sardinie. "Sardinii jsem loni vyhrál ještě v barvách Liquigasu. Je to závod, který by mi měl vyhovovat a na začátek sezony je ideální," uvedl. Na jaře tentokrát vynechá také Paříž-Nice a otestuje svou formu v Itálii na Tirreno-Adriatico. "Nikdy jsem Tirreno nejel, tak jsem se rozhodl, že ho zkusím," těší se Kreuziger. "Pak následují Kolem Polska, Kolem Valonska, olympiáda, San Sebastian a Vuelta. Rád bych jel i mistrovství světa v Holandsku, které má být dost těžké. A když všechno dobře půjde, sezonu bych zakončil na Lombardii," uzavřel své plány.

Kromě italské výzvy nenechává českého silničáře chladného ani ta olympijská. Kvůli ní po čtyřech letech vypustí Tour de France. Chce mít prostot na přípravu do olympiádu v Londýně a bojovat o co nejlepší umístění. "Hodně lidí si myslí, že je to závod pro Cavendishe, že je to rovinaté. Ale kdo si ten okruh vyzkoušel, tak mi potvrdil, že to jednoduché není. Tím, že týmy startují s méně lidmi, je to specifický závod. Může se tam stát cokoli," podotkl Kreuziger.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články