Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Raboň skončil v časovce na MS jednadvacátý

Kodaň - Český cyklista František Raboň skončil v časovce na mistrovství světa v Kodani na 21. místě. Zvítězil Němec Tony Martin s více než minutovým náskokem před Britem Bradleym Wigginsem. Bronz získal obhájce titulu a čtyřnásobný šampion Švýcar Fabian Cancellara. Druhý český zástupce Jiří Hudeček obsadil 57. příčku.

František Raboň
zdroj: ISIFA/Lidové noviny autor: Tomáš Krist

Šestadvacetiletý Martin byl na uplynulých dvou světových šampionátech dvakrát třetí, ale dnes potvrdil roli letošní časovkářské jedničky. Jízdu proti chronometru opanoval i na velkých závodech Tour de France, Vueltě, kritérium du Dauphiné či Paříž-Nice. V ulicích dánské metropole jasně vládl na všech mezičasech a do cíle 46,4 kilometru dlouhé trasy dorazil průměrnou rychlostí 51,813 km/h v čase 53:43,85 minuty. "V posledních kilometrech už jsem cítil, že je to dobré. Je to pro mě neskutečná záležitost, fantazie... Ani nedokážu popsat, jak se cítím," radoval se Martin.

Na trati dokonce předjel i celkově sedmého Brita Davida Millara, jenž startoval o minutu a půl před ním. "Byl pro mě také jedním z favoritů, ale těžko říct, jak se ten druhý v danou chvíli cítí," uvedl Martin, který se hravě popasoval s pozicí favorita. "Mně nevadí, naopak mě motivuje, takže to nebyl žádný problém," prohlásil Raboňův kolega z končící stáje HTC-Highroad. Martin navázal na den staré vítězství krajanky Judith Arndtové a časovku na MS ovládl jako třetí Němec v historii. Před ním dvakrát triumfoval Jan Ullrich a jednou Bert Grabsch.

Druhý Wiggins získal první medaili na silnici po šesti světových titulech z dráhy, z níž má i tři olympijská zlata. Osladil si tak závěr sezony, kterou mu pokazila zlomenina klíční kosti na Tour de France. Ještě na posledním mezičase figuroval na druhém místě Cancellara, ale v závěru si málo přibrzdil do zatáčky, najel až do zábradlí vytyčujícího trať a zcela zastavil, čímž přišel o prakticky jisté stříbro.

Raboň byl spokojen se svým výkonem, ale s umístěním už méně. "Nezávodil jsem skoro šest týdnů a myslím, že to trošičku bylo znát. Ale pocitově super, ať už je výsledek jakýkoliv. Jsem se sebou spokojený, protože tady ta časovka je opravdu o výkonnosti a já jsem neměl žádnou slabší chvilku. Druhé kolo se mi jelo dokonce lépe, z čehož mám pozitivní pocity," řekl Raboň.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články