Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Štybara čeká poslední cyklokrosová sezóna

Praha - Za účasti dvojnásobného mistra světa Zdeňka Štybara, který vstupuje do své poslední cyklokrosové sezóny, začne v sobotu ve Stříbře 43. ročník domácího poháru cyklokrosařů. Především v jeho úvodu by měla být na závodech k vidění česká špička, vedle Štybara se zúčastní několika závodů také suverén letošní sezony závodů v cross country na horském kole Jaroslav Kulhavý.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK

Vedle osmičky závodů mužské kategorie elite se pojedou i další závody za účasti juniorů a žen: 16. října v Plzni, což bude závod Světového poháru, 19. listopadu v Kutné Hoře a 3. prosince v Jabkenicích. "Muži kategorie elite mají na těchto podnicích také svůj závod, který se ale nebude započítávat do celého Toi Toi Cupu," řekl předseda komise cyklokrosu Čestmír Kalaš.

Nejlepší závodníci v jednotlivých dílech seriálu získají prémii 10.500 korun. Do celkového součtu se jezdcům započítává pět nejlepších výsledků a k tomu republikový šampionát. Celkový vítěz pak získá finanční odměnu 30 tisíc korun a navíc bude mít opětovně na rok zapůjčen vůz od partnera celého podniku Škody Auto.

Obhájcem prvenství je David Kášek, který vyhrál minulý ročník o pouhých 12 bodů před Vladimírem Kyzivátem. O dalších 15 bodů zpět zůstal syn reprezentačního trenéra Ondřej Bambula. Osmidílný seriál vyvrcholí 7. ledna příštího roku v Uničově, kde se pojede poslední závod. Ten bude současně mistrovstvím republiky a bodové zisky jsou na něm dvojnásobné.

Je nám líto, video expirovalo.
Štybar vstupuje do poslední cyklokrosové sezóny

Zdeněk Štybar se chystá na poslední kompletní sezonu mezi cyklokrosaři, poté se chce naplno věnovat silničním závodům. Mezi devítkou reprezentantů pro kategorii elite je i letošní mistr světa a Evropy a vítěz Světového poháru v cross country na horských kolech Jaroslav Kulhavý. Reprezentační tým načne novou sezonu úvodním závodem Světového poháru 16. října v Plzni.

"Jsou tam nějaké zdravotní problémy, takže zužování nominačních kritérií bude po druhém závodě Toi Toi Cupu v Mnichově Hradišti (28. září)," řekl reprezentační trenér Stanislav Bambula. "V úvodu bude určitě chybět můj syn, který si při pádu před třemi týdny zlomil klíční kost. Po nešťastném pádu se dává dohromady také Jirka Polnický, ale ten už by snad mohl startovat," dodal Bambula.

Štybar má podle svých slov v plánu odjet přibližně 90 procent kalendáře závodů. "Loni bylo v plánu 45 závodů, nakonec to kvůli mým zdravotním problémům bylo jen 35. Letos by to mělo být hodně podobné, tedy blízko těm 35, i když doufám, že tentokrát už bez zdravotních problémů," uvedl Štybar.

Kulhavý bude chybět v Plzni, ale měl by jet v Táboře. "Mluvil jsem s ním teď na závodech v Praze a přislíbil, že by se chtěl zúčastnit většiny závodů v Toi Toi Cupu, pokud mu zdraví dovolí. Ze Světových pohárů nebude moct jet v Plzni, neboť tam má testovací závod v Rakousku, kde se jede příští rok MS (v cross country), ale rád by se nominoval na závod v Táboře a já osobně bych ho tam rád viděl," uvedl Bambula.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články