Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Kreuziger o své účasti na MS rozhodne v úterý

Praha - Český cyklista Roman Kreuziger se stále pilně připravuje na start na nadcházejícím mistrovství světa, i když dosud nemá úplnou jistotu, že se v Kodani skutečně představí. Jeho levou ruku stále zdobí dlaha pomáhající zhojení zlomeniny člunkové kosti, kterou utrpěl při
pádu na Tour de France. Pětadvacetiletý jezdec se cítí na MS připravený, ale ještě v úterý podstoupí poslední důležité vyšetření. "Podle něho se rozhodnu, zda můžu šampionát jet a dovedu sezonu až do Lombardie v půlce října, nebo je to pro mé zdraví nebezpečné a bylo by lepší dojet v tréninkovém rytmu do půlky října a pak si odpočinout," řekl Kreuziger.

Roman Kreuziger v dresu Astany
zdroj: Getty Images Sport autor: Bryan Lennon

Následky zlomeniny člunkové kosti ale stále cítí. "Když jdu ze sedla, bolest tam pořád je." I proto nechce riskovat. "Pořád je mi ale pětadvacet, takže nejdůležitější je, aby ta ruka byla v pořádku a já mohl do další sezony jít s čistou hlavou. Ne, abych teď na MS nebo na Lombardii spadl a musel to doléčovat ještě další tři nebo čtyři měsíce," uvedl Kreuziger. "Věřím ale, že ohlasy od doktorů budou pozitivní a budu moct startovat nejen na MS, ale i na dalších závodech," doplnil.

S touto vírou také přistupuje k přípravě na šampionát. "V úterý jsme absolvovali s trenérem Vencou Novákem dvě hodiny za autem, takže trénink na rychlost, protože v minulých dnech jsme měli desetidenní soustředění, v němž jsme se zaměřili hodně na objem," připomněl tréninky s Františkem Raboňem a Stanislavem Kozubkem, kdy všichni trénovali mezi Šumavou a Plzní. "Příprava vrcholí a teď jsme se zaměřili na rychlost, takže ve čtvrtek a v pátek pojedeme za autem znovu," nastínil Kreuziger.

Protože se však stále léčí s poraněnou rukou, nedokáže odhadnout, jak to vypadá s jeho kondicí. "Nemám totiž porovnání, ale podle testů, které jsem jel, na tom nejsem špatně," prozradil Kreuziger. Pokud by přece jen nebyl v úplně stoprocentní formě, vpřed ho žene chuť do závodění. "V posledních týdnech jsme byli 25 až 30 hodin týdně na kole, což je hodně času, a ta chuť je určitě velká, protože jsem teď dlouho nezávodil. Navíc bych chtěl zakončit sezonu v závodním rytmu, aby se i začínala lépe ta další," prohlásil.

Profil tratě MS není podle jeho názoru určený přímo sprinterům, ale je spíše pro závodníky, kteří jezdí dobře "klasiky". "Jako jeden z hlavních favoritů se v posledních dnech jeví Philippe Gilbert, který teď v Kanadě potvrdil, že je na tom dobře. Také Peter Sagan, který vyhrál tři etapy na Vueltě. Půjdou tam ale také ti, kteří teď třeba nějakou dobu nezávodili." Mezi okruh hlavních adeptů na zlato počítá i loňského mistra světa Thora Hushovda z Norska. "Ten bude podle mého dobře připravený na obhajobu," předpokládá Kreuziger. "Může tam být spousta faktorů včetně počasí, takže to třeba spousta závodníků 'zabalí'. Nikdy se prostě neví, co se může stát v závěrečných kilometrech," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články