Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Kulhavý si zkusil domácí trať připravenou na světový pohár

Nové Město na Moravě - Bikerskou elitu budou mít možnost vidět diváci v závodě Světového poháru horských kol, který se pojede o víkendu 13. a 14. srpna v Novém Městě na Moravě. Přímý přenos nabídne ČT4. Chybět nebude ani český závodník Jaroslav Kulhavý, světová jednička disciplíny cross country podle aktuálního žebříčku Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Vicemistr světa dnes na tamních tratích trénoval.

Šestadvacetiletý jezdec možnost startovat v Česku, kde se jel Světový pohár horských kol naposledy před 14 lety, vítá. "Je to perfektní. Cyklokros má třeba 'svůj' Tábor, kde se tradičně jezdí, ale je to přece jen jiný sport. Jsem nyní rád, že bude příležitost jet doma (světový pohár) i na bikách," uvedl Kulhavý na dnešní tiskové konferenci v dějišti závodu. "Věřím, že tady to bude jeden z nejlepších závodů v celém svěťáku," doplnil Kulhavý. Ten vede po pěti závodech před Švýcarem Ninem Schurterem o 240 bodů. Český biker chce potvrdit vítězství v celém seriálu před domácími diváky. Kulhavému by stačilo i osmé místo, pokud Schurter skončí za ním.

Napomoci k úspěchu by mohl i plánovaný televizní přenos, na němž se má podílet okolo 20 kamer. Na přenosu bude pracovat přibližně 50 lidí, k dispozici budou i záběry z helikoptéry. "Když jsem to tak slyšel, tak myslím, že to bude na vysoké úrovni. Třeba v Americe byly vidět velké rezervy a nebyly na to zrovna dobré ohlasy. Když uvidí, jak to probíhá tady, snad se nad tím zamyslí," podotkl Kulhavý.

Trať má světové parametry

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Jaroslava Kulhavého

Organizátoři berou zařazení do světového poháru jako úspěch a skvělou reklamu. "Za organizační tým musím říct, že to bereme jako velkou poctu," uvedl ředitel závodu Ján Svorada. "Věřím, že trať, kterou se nám zde povedlo postavit, má světové parametry. Je náročná jak profilem kvůli několika prudkým výjezdům, tak se nám podařilo pro letošek připravit i ty technické úseky, jichž je více než loni. Myslím, že závodníci i diváci si to budou moct hezky užít," doplnila bývalá cyklistická hvězda.

Kulhavý si dnes stihl vyzkoušet trať a byl s ní evidentně spokojený. "Líbí se mi. Ještě to určitě není její konečná podoba. Trať se ještě vyjezdí, bude ještě lepší a rychlejší, a teprve až bude celá vyznačená, budou se tam hledat lepší stopy," uvedl Kulhavý. Očekává celkově rychlý, ale těžký závod, v němž zatím nevidí krizové místo, kde by se mohlo vše lámat. "Spíš se rozhodne v nějakém okruhu třeba ve druhé půlce závodu, kdy se ty tři těžké kopce, které tam jsou, začnou zajídat."


Vstupenky na bikerský festival, jenž má naplánovaný bohatý program a bude probíhat po celý víkend, budou k dispozici online od pondělí. "I toto byla jedna z plusových věcí, které rozhodly v náš prospěch, neboť ze strany UCI to bylo skoro podmínkou - udělat kvalitní doprovodný program, aby se lidi bavili," uvedl Svorada.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články