Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Petacchi vyhrál na Giru už dvaadvacátou etapu

Parma (Itálie) - Italský cyklista Alessandro Petacchi si v 37 letech dospurtoval už pro 22. etapové vítězství na Giru d'Italia. Ve druhé a zároveň nejdelší etapě letošního ročníku po 244 kilometrech vybojoval člen stáje Lampre další dílčí triumf ve své bohaté kariéře. Růžový trikot pro lídra závodu převzal Brit Mark Canvedish, který s Petacchim prohrál těsně na pásce a gesty mohutně protestoval proti tomu, že ho Ital ve finiši blokoval. Roman Kreuziger dorazil v hlavním poli, František Raboň nabral ztrátu přes dvě minuty.

Petacchi oslavil nedaleko svého domova La Spezie další vavřín na Giru, kde dokázal v roce 2004 vyhrát rekordních devět etap. Cavendish se zlobil, že jeho velký rival nebyl potrestán. "Blokoval mě, ale o tom to ve sprintu je. Štve mě ale, že když uhnu jenom o centimetr já, tak mě diskvalifikují. To však není Alessandrova chyba," uvedl Brit, jenž vede o 12 sekund.

Na dotaz, proč je údajně znevýhodňován, uvedl, že je to cena za úspěch. "Pak vás chtějí srazit. Musím se s tím vyrovnat," řekl Raboňův kolega ze stáje HTC. "Jestli jsem ve spurtu nějak vybočil, tak to nebylo úmyslně. Ani jsem si toho nevšiml. Nemohlo to být o moc, takže se nemám za co omlouvat," tvrdil Petacchi.

Roman Kreuziger:

"Délka etapy mě nijak nelimitovala. Spíš se stejně jako ostatní lídři vezu v balíku a pošilháváme po sobě až v závěru, aby někdo neodjel."

Během etapy na sebe strhl pozornost německý jezdec Sebastian Lang, který absolvoval plných 215 kilometrů v sólovém úniku. Poté, co si zajistil zelený trikot pro nejlepšího vrchaře, vzdal svou snahu zhruba 25 km před cílem a nechal se pohltit pelotonem. "Rozhodně to Lang sám neměl jednoduché. Vzadu tahaly hlavně týmy HTC a Garmin, protože si věřily na spurt. Ale Petacchi je tam pěkně nechal," dodal Kreuziger.

V pondělí čeká cyklisty další rovinatý úsek dlouhý 173 km z Reggio Emilia do Rapalla. Rozhodovat se bude až za dva týdny v horách, kde se chystá útočit i Kreuziger. Šampion Gira bude korunován po časovce v Miláně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články