Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Startuje slavné Giro d\'Italia, na triumf chce útočit i Kreuziger

Turín - Cyklistickou elitu čeká ode dneška v následujících třech týdnech jeden ze dvou vrcholů sezony Giro d'Italia a o celkový triumf v 94. ročníku bude usilovat také český závodník Roman Kreuziger. Vedle lídra stáje Astana bude i přes nedávnou lehčí virózu reprezentovat české barvy také František Raboň. Start je naplánován do městečka Venaria Reale, kde se do blízkého Turína pojede časovka jednotlivců. Celkem 207 závodníků z 23 přihlášených týmů musí poté absolvovat dalších 20 etap během 23 dnů, z nichž sedm je označeno jako horských, aby viděli cíl po časovce jednotlivců v neděli 29. května v Miláně. Celý závod měří 3525 kilometrů, přičemž devět etap překračuje svou délkou metu 200 kilometrů.

Mnozí označují letošní Giro za nejtěžší závod posledních let a samotní závodníci připouštějí, že v tak náročném podniku ještě nefigurovali. Šéf závodu Angelo Zomegan ostatně připouští, že jeho tým připravil skutečně velmi náročnou trať, ale zároveň odmítá, že by Giro bylo najednou pro jezdce natolik tvrdé, aby nezvládli jet v jedné sezoně i další slavný a ostře sledovaný závod Tour de France.

"Je to hodně obtížné Giro, ale Giro musí být tvrdé, musí být obtížné. V této době nebude na Giru d'Italia nudná etapa a právě takové Giro chceme mít. Pokud chtějí jezdci lehký závod, s žádným stoupáním, klesáním, deštěm nebo větrem, mohou v květnu jet kamkoliv jinam. Žádné klesání a stoupání není takové, že by se nedalo jet," prohlásil Zomegan.

Samotní jezdci v čele s největším favoritem, jímž je letos vítěz z roku 2008 Alberto Contador, rovněž očekávají náročný závod. "Je to ten naprosto nejtěžší závod, který kdy přede mnou byl," prohlásil Contador, nad nímž se stále vznáší stín dopingové kauzy. "Nemyslím, že bych někdy viděl tak dlouhé a náročné etapy za těch mnoho let, co jezdím jako profesionál," přidal svůj pohled Carlos Sastre poté, co si některé etapy vyzkoušel.


Contador k dobrému výsledku na Giru směřuje celou sezonu. "Když jsme na jejím začátku mluvili (o cílech) v našem týmu, rozhodli jsme se soustředit pozornost právě na tento závod. Bude to těžký závod, ale mým cílem je mít na sobě v poslední den růžový trikot nebo se o něj moct v ten den alespoň ještě poprat," netajil nejvyšší ambice Contador.

Roli bude mít sice o něco ulehčenou v tom, že tentokrát nepojede loňský vítěz Ivan Basso z Itálie, který Giro vynechává a zaměřil se letos výhradně na Tour de France, ale je tu celá řada dalších adeptů na prvenství. Vítěz z roku 2009 Denis Meňšov z Ruska, vítěz loňské Vuelty a třetí jezdec loňského pořadí Vincenzo Nibali z Itálie, jeho krajan Michele Scarponi, Španěl Joaquim Rodriguez a také Čech Kreuziger. 

"Contador je největší favorit. Od doby, kdy mu řekli, že může závodit, se na to chystá. Na klasikách nebyl úplně v top kondici, což značí nebezpečí, že na Giru bude. Má k ruce hodně silný tým. Scarponi letos jezdí výborně v kopcích, asi nejlíp ze všech. Ale formu má už dlouho a je otázka, jestli mu vydrží," nabídl pohled na své soupeře Kreuziger.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Ivanem Mejtským
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články