Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Černý den cyklistiky: Contador a další dva jezdci dopovali

Geelong - Španělský cyklista Alberto Contador měl během letošní Tour de France, kterou potřetí v kariéře vyhrál, pozitivní nález na zakázané anabolikum clenbuterol. Přestože šlo o velmi malé množství, byl jezdec Mezinárodní cyklistickou unií dočasně suspendován. Černý den cyklistiky, která v posledních letech vynakládá velké prostředky, aby se zbavila nálepky sportu prolezlého dopingem, navíc podtrhly další pozitivní nálezy. Ty měli druhý muž letošní Vuelty Španěl Ezequiel Mosquera a jeho kolega ze stáje Xacobeo-Galicia David García. Podle UCI oba jezdci užili zakázaný hydroxyethyl.

Sedmadvacetiletý Contador odevzdal pozitivní vzorek moči během druhého volného dne na Tour (21. července) v Pau. Výsledky prvního testu potvrdila i analýza B-vzorku. Šlo o 50 pikogramů, což je zhruba čtyřistakrát méně, než musejí být laboratoře Světové antidopingové agentury schopny odhalit. Zatím není jasné, zda Contadorovi hrozí nějaký trest. Podle generálního ředitele WADA Davida Howmana však může být cyklista potrestán i za nález minimálního množství. "Není tady žádný limit, podle kterého by se určovalo, jestli se bude, nebo nebude trestat. Tahle látka nemá žádnou hranici," prohlásil.

Contador: Na vině je špatné jídlo

Podle Contadora, který už před oznámením výsledků testů ukončil sezonu, je na vině špatné jídlo. "Dám za to ruku do ohně a nespálím se," řekl španělský cyklista. "Kdyby šlo o jasný dopingový případ, vyšlo by to najevo o týden později. Tohle je z kusu masa ze Španělska. Když mě o tom lidé z UCI informovali, sami to tvrdili," dodal. "Jde o jasnou chybu. Systém je pochybný a musí se změnit. Odmítám jen myslet na nějaký možný trest," uvedl Contador.

Alberto Contador:

"Ať už mi lidé věří, nebo ne, tak vím, že můžu mít hlavu vztyčenou. Nemám důvod se skrývat."

"Vždycky jsem se zastával antidopingových kontrol. Když přijde na testy, nenajdete spolehlivějšího člověka než jsem já," přidal. "Na výsledcích Tour mi teď vůbec nezáleží. Jen chci, aby se to celé vyjasnilo a rodina se o mě nemusela tolik bát," prohlásil.

"Je to jediné možné vysvětlení, jak se mu látka mohla do těla dostat. Potvrdili nám to i experti a svědčí o tom i výsledky mnoha testů, které při letošní Tour podstoupil," prohlásil cyklistův mluvčí Jacinto Vidarte. "Od chvíle, kdy byl o výsledcích informován, je plně k dispozici španělskému svazu a je přesvědčen, že se tento závažný problém vysvětlí," dodal.

Clenbuterol se mimo jiné používá k léčení dýchacích potíží, jako je astma, a v minulosti za jeho užití dostala trest řada sportovců. Naposledy německý stolní tenista Dimitrij Ovtcharov, dále například americká elitní plavkyně Jessica Hardyová nebo čínská olympijská vítězka v judu Tchung Wen.

Schleck s Millarem se Contadora zastávají

Lucemburský cyklista Andy Schleck se zastal z dopingu obviněného Alberta Contadora, se kterým prohrál souboj o titul na Tour de France. "Je to šílený den pro cyklistiku," prohlásil Schleck, který na Tour skončil druhý 39 sekund za Contadorem. "Četl jsem o tom v novinách. Doufám, že je nevinný a dostane šanci se obhájit," uvedl.

Podporu španělskému cyklistovi vyjádřil také stříbrný medailista z časovky na právě probíhajícím mistrovství světa v Austrálii David Millar. "Myslím, že je to hodně přitažené za vlasy. Jde o malé množství a byl to test při dni volna," přidal Millar, který sám dostal před šesti lety dvouletý trest za doping. "Prostě to nedává smysl, vždyť by se to muselo projevit u jiných kontrol. A Alberto jako lídr byl testován každý den," prohlásil.

Přehled letošních dopingových případů v cyklistice

Květen 2010 - Za účast v dopingovém skandálu z roku 2006 dostal dvouletý trest Španěl Alejandro Valverde, přestože nikdy nebyl pozitivně testován na zakázané látky. Vzorky DNA jej však usvědčily z účasti v aféře.

Červen 2010 - Na základě podezřelých hodnot v biologickém pasu byli dvouletým zákazem startu potrestáni Ital Pietro Caucchioli a Španěl Ricardo Serrano.

Září 2010 - Belgičan Roy Sentjens byl vyloučen z Vuelty, protože měl v srpnu pozitivní test na EPO. Krátce nato ukončil kariéru. Španěl Alberto Contador měl během Tour de France, kterou potřetí v kariéře vyhrál, pozitivní nález na clenbuterol.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články