Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Veselý byl v Monaku druhý, Dibabaová zaběhla světový rekord

Monako - Etiopská běžkyně Genzebe Dibabaová vytvořila na mítinku Diamantové ligy v Monaku nový světový rekord v běhu na 1500 metrů časem 3:50,07 minuty. Dosavadní maximum, které držela dvaadvacet let Číňanka Čchü Jün-sia, překonala o 39 setin sekundy. Na stupně vítězů se v Monaku dostali oba čeští oštěpaři. Vítězslav Veselý hodil 85,44 metru a skončil druhý, dobrou formu posledních týdnů potvrdil výkonem 84,32 metru a třetím místem Jakub Vadlejch, který se mezi nejlepší trojici v Diamantové lize dostal poprvé v kariéře. Závod na 100 metrů vyhrál favorizovaný Američan Justin Gatlin, zůstal letos neporažen a výkon 9,78 sekundy je jeho čtvrtým nejlepším v sezoně.

Genzebe Dibabaová
zdroj: ČTK/AP autor: Claude Paris

Tyčkař Jan Kudlička se pokoušel o vyrovnání českého maxima 582 cm, ale stejně jako už mnohokrát v minulosti jeho snaha skončila neúspěchem. Výkonem 572 cm obsadil šesté místo, dvě pozice za ním skončil český rekordman Michal Balner (557). Po několika porážkách vyhrál světový rekordman Renaud Lavillenie z Francie, který skočil 592 cm.

Skvělý výkon v běhu na 1500 metrů předvedl Asbel Kiprop, časem 3:26,69 minuty se zařadil na třetí místo historických tabulek. Keňan profitoval ze skvělé práce vodičů a vyhrál v rychlém závodu, v němž šest mílařů pokořilo hranici 3:30 minuty a celkem padlo deset osobních rekordů.

Rychleji než dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Pekingu Kiprop běželi pouze světový rekordman Hicham El Guerrouj z Maroka (3:26,00) a Bernard Lagat z USA (3:26,34). Tak rychle se patnáctistovka neběžela čtrnáct let. Brit Mohamed Farah, čtvrtý muž v cíli, jen o čtyři setiny nepřekonal vlastní evropský rekord.

O velké překvapení se postaral v běhu na 800 metrů Amel Tuka z Bosny a Hercegoviny, který vypálil rybník všem favoritům a vyhrál v nejlepším letošním světovém času 1:42,51 minuty. Do čela letošních tabulek se dostali také Američanka Francena McCororyová v závodu na 400 metrů (49,83), v běhu na 3000 metrů Caleb Mwangangi Ndiku (7:35,13) a ve vrhu koulí Joe Kovacs z USA (22,56).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články