Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Na ME budou ve hře první české medailové naděje

Barcelona - První dvě finále s českou účastí a hned velké šance na medaili jsou na programu ve čtvrtek na mistrovství Evropy v atletice. O cenný kov budou v Barceloně bojovat oštěpařka Barbora Špotáková a výškař Jaroslav Bába. Ve hře bude celkem dvanáct Čechů. Finále oštěpařek začne ve 20:40, Bába zahájí svůj závod v 18:30. Přímý přenos vysílá ČT4 a web SportŽivě.cz.

Obě české naděje ale budou mít těžký úkol. Světovou rekordmanku trápí zraněný loket a Bábovými soupeři budou tři silní Rusové a Švéd Linus Thörnblad, největší favorité. Také českého rekordmana navíc trochu trápí zdraví, bolavý zánět na kůži odrazového lýtka se ale lepší.

Špotákovou bolí natažené vazy o trochu víc než před kvalifikací, ale to lékaři po hodu za 65 metrů očekávali. "Teď jde o to, to zase dát dohromady, abych mohla hodit ve finále," nechala se slyšet Špotáková, jež podstupuje všechny možné léčebné postupy.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Žanety Peřinové

K dispozici má elektrické proudy, laser, led, masáže, ale také antirevmatickou gelovou náplast Flector Tissuegel, která se na postiženou oblast přikládá na několik hodin. Ale hlavně prý pomáhá odpočinek a podpora ostatních českých atletů i přítele Lukáše. "Je skvělé, že ten jeden pokus loket vydržel bez větších komplikací a dalších zásahů. Je prostor k tomu, aby se to mohlo zklidnit," řekl lékař týmu Petr Sikora. "Nic mimořádného se teď neděje, ale každá hodina na uklidnění dobrá," řekl.

O finále se popere i Holuša nebo Prorok

Semifinále závodu na 800 metrů čeká další českou naději Jakuba Holušu. Do finále postoupí, pokud doběhne do cíle do třetího místa nebo bude mít jeden ze dvou dalších nejlepších časů. Do finále by se mohl probojovat také Josef Prorok, který v rozběhu závodu na 400 metrů překážek překvapil třetím nejrychlejším časem. Postupový klíč je stejný jako u Holuši.

Svou pouť za medailí zahájí ve čtvrtek také překážkář Petr Svoboda, který by ale neměl mít žádný problém dostat se z rozběhu buď alespoň třetím místem, nebo jedním ze čtyř nejrychlejších časů. Kvalifikace čeká mimo jiné také na tyčkaře, medailová naděje Michal Balner a jeho parťák Jan Kudlička se budou snažit zdolat limit 565 cm.

Svoboda: Chtělo by to, aby bouchla atomovka

Petr Svoboda dostal jako letos nejrychlejší Evropan jinak barevné číslo, než mají ostatní. "Pro mě je to povzbuzení, protože patřím k těm nejlepším a budu se prát s těmi nejlepšími," prohlásil Svoboda. K vrcholovému výkonu je třeba důkladná regenerace. Tu si pětadvacetiletý Svoboda užívá do sytosti. "Včera jsem byl na laseru, který pomáhá uvolňovat svalstvo. Co teď často dělám, je to, že beru led z ledovače, nasypu to do vany a sedím ve vaně s ledem," prozradil Svoboda.

Český překážkář s nadsázkou říká, že pokud v něm bouchne atomovka, pak podá velký výkon. Letos zatím na takový závod čeká. "Tenhle rok ještě nebouchla. Aspoň jeden závod by chtělo, aby to udělalo velké bum, já zapnu motory navíc a poběží to, jak má," dodal Svoboda.

Program ME - čtvrtek 29. července:

10:05 desetiboj - 110 m př.

10:15 tyč muži kvalifikace sk. A a B (Balner, Kudlička)

10:45 110 m př. rozběhy (Svoboda, Mazáč)

11:00 desetiboj - disk sk. A

11:30 200 m muži rozběhy (Szetei, Vojtík)

12:30 trojskok ženy kvalifikace sk. A a B

12:30 desetiboj - disk sk. B

14:15 desetiboj - tyč

17:30 desetiboj - oštěp sk. A

18:30 výška muži FINÁLE (Bába)

18:45 5000 m muži rozběhy

19:00 desetiboj - oštěp sk. B

19:30 400 m př. muži semifinále (Prorok, Uhlík)

19:40 trojskok muži FINÁLE

19:55 200 m muži semifinále

20:20 100 m ženy semifinále

20:40 oštěp ženy FINÁLE (Špotáková, Klimešová)

20:50 800 m muži semifinále (Holuša)

21:10 desetiboj - 1500 m FINÁLE

21:45 100 m ženy FINÁLE

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články