Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Prvním mistrem Evropy je chodec Jemeljanov, Cechlová neprošla kvalifikací

Barcelona - První zlatou medaili na atletickém mistrovství Evropy v Barceloně získal devatenáctiletý ruský chodec Stanislav Jemeljanov. V závodu na 20 kilometrů dnes vyhrál o 28 sekund před olympijským vítězem z padesátikilometrové trati Italem Alexem Schwazerem. Bronzovou medaili z minulého evropského šampionátu v Göteborgu 2006 obhájil portugalský reprezentant Joao Vieira. Čeští chodci na startu chyběli.

Hejnová a Bergrová jsou v semifinále 400 m překážek

Zuzana Hejnová a Zuzana Bergrová postoupily do středečního semifinále závodu na 400 metrů překážek. Hejnová, která je považována za jednu z českých medailových nadějí, svůj rozběh vyhrála a celkově dosáhla pátého času 55,36 sekundy. Neuspěla naopak diskařka Věra Cechlová, bronzová medailistka z MS 2005, která v kvalifikaci neměla ani jeden platný pokus.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Vladimírem Drbohlavem

Věra Cechlová ve všech hodech úmyslně přešlápla, neboť první dva pokusy byly krátké, jen na hranici 50 metrů, a ve třetí sérii disk zavadil o ochrannou síť. "Tohle budu těžko rozdejchávat. Přitom jsem se v rozhazování cítila skvěle a hodila lehce šedesát," řekla se slzami v očích Cechlová. K účasti ve finále by jí stačilo 56 a půl metru.

Už před rozběhem Hejnová tušila, že si nebude muset sáhnout na dno sil, naopak nějaké chtěla ušetřit. A to se jí povedlo. "Musela jsem mezi překážkami běžet rychle, ale na konci jsem to vypustila a hlídala jsem si to," prohlásila v cíli. Juniorská mistryně Evropy a vicemistryně světa byla překvapená, že před závodem cítila nervozitu, i když si to nechtěla připouštět. "Teď to snad opadne. Určitě to bude v semifinále lepší, protože jsem dlouho nezávodila," uvedla.

Bergrová skončila ve svém rozběhu přesně podle papírových předpokladů čtvrtá, tedy za přímými postupovými místy, a musela čekat, zda jí bude na semifinále stačit výkon 56,55 sekundy. Nakonec jím obsadila šestnáctou, poslední postupovou pozici. Vypadla Kristina Volfová (58,42).

"Uf, aspoň to můžu napravit," konstatovala Bergrová s úlevou po doběhu posledního závodu. Na jejím výkonu se mohla projevit skutečnost, že běžela v nevýhodné první dráze. "Nic moc, ale lepší než osmá," poznamenala. V semifinále poběží v nových tretrách, ve stejném modelu, v jakém závodí i jamajský fenomenální sprinter Usain Bolt. "Jsou superlehké, nespadnu s nimi na zem, když si je vezmu do ruky. A jsou také stabilnější. A aspoň budu dobře vypadat," prohlásila Bergrová při pohledu na oranžové boty, které používá i překážkář Petr Svoboda.

V kvalifikaci koulařek skončila Jana Kárníková výkonem 15,56 metru poslední. Ve večerním finále bude 14 závodnic, které překonaly postupový limit 17,50.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články