Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Atlety čeká vrchol roku, začíná mistrovství Evropy

Barcelona - Evropským atletům začíná vrcholná akce sezony. Do neděle Barcelona hostí kontinentální šampionát a druhé housle by v řadě soutěží na olympijském stadionu nemuseli hrát ani čeští sportovci. Před osmnácti lety zde na olympiádě vybojovali nejcennější kovy desetibojař Robert Změlík a oštěpař Jan Železný. Nyní podle papírových předpokladů mají čeští atleti v týmu čtyři jasné adepty na medaile a několik dalších spolufavoritů. Přímé přenosy startují na ČT4 dnes v 9:55.

Sbírku trofejí se pokusí zkompletovat oštěpařka Barbora Špotáková. Mistryně světa a olympijská vítězka má z ME zatím "jen" stříbro z Göteborgu a čeká se její souboj s Ruskou Marií Abakumovovou. Překážkáři Petr Svoboda a Zuzana Hejnová se naopak mohou stát novými hvězdami, na bronz svého kouče Jana Železného z minulého šampionátu v Göteborgu bude chtít navázat Petr Frydrych.

V úvodní den se v akci objeví deset českých atletů

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Žanety Peřinové

V úterý se představí Barbora Špotáková, která absolvuje kvalifikaci soutěže oštěpařek ve druhé skupině po půl deváté večer. Světová rekordmanka bude mít výhodu, že bude znát výkony svých soupeřek z první skupiny a v případě potřeby bude moci šetřit bolavý loket, který si poranila na čtvrtečním mítinku Diamantové ligy v Monaku. O postup do finále bude bojovat také výškař Jaroslav Bába, diskařka Věra Cechlová a koulařka Jana Kárníková, jejíž soutěž má ještě dnes večer na programu finále. První sada medailí bude ve hře hned ráno v chůzi mužů na 20 km.

V pondělí po příletu do katalánské metropole si olympijský stadion přišlo obhlédnout jen několik českých atletů, mezi nimi nebyla chodkyně Zuzana Šindlerová, která se potýká s nemocí. "Potvrdilo se, že je to angína. Jde závodit se vším, ale jde o to, jestli to má cenu, jestli má cenu pokoušet zdraví," prozradila Šindlerová.

Ostatní atleti problémy nemají, a tak spokojenost neskrývá šéftrenér Tomáš Dvořák. "Nejsem sázkař, nejsem tipovač, ale troufám si říct, že to bude minimálně tak dobré jako před čtyřmi lety." Z posledního evropského šampionátu přitom Češi přivezli čtyři medaile.

Startovat bude rekordních 1370 atletů (761 mužů a 609 žen) ze všech padesáti zemí sdružených v Evropské atletické asociaci (EAA). A to se ještě finální podoba účastnického pole výrazně změnila oproti předběžným přihláškám, kterých bylo dokonce 1626. Dosavadní rekord držel minulý šampionát před čtyřmi lety v Göteborgu, kde závodilo 1288 atletů ze 48 zemí.

Na barcelonském modrém mondu bude mít nejpočetnější zastoupení tradiční velmoc Rusko, které do Španělska vyslalo 105 atletů a neobsadilo pouze závody mužů na 1500 metrů a ve vrhu koulí.

Program ME v úterý:

08:05 20 km chůze muži FINÁLE

09:30 kladivo muži kvalifikace sk. A

10:00 400 m př. ženy rozběhy

10:30 koule ženy kvalifikace sk. A a B

10:40 400 m muži rozběhy

11:05 kladivo muži kvalifikace sk. B

12:30 dálka ženy kvalifikace sk. A a B

12:45 disk ženy kvalifikace sk. A

13:55 disk ženy kvalifikace sk. B

19:05 oštěp ženy kvalifikace sk. A

19:10 výška muži kvalifikace sk. A a B

19:15 100 m muži rozběhy

19:35 koule ženy FINÁLE

20:10 800 m ženy rozběhy

20:20 trojskok muži kvalifikace sk. A a B

20:30 oštěp ženy kvalifikace sk. B

21:05 10.000 m muži FINÁLE.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články