Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Generálku na atletické ME nejlépe zvládla Špotáková

Monako - Česká oštěpařka Barbora Špotáková při mítinku Diamantové ligy v Monaku potvrdila nárůst formy před mistrovstvím Evropy v Barceloně. Svůj závod vyhrála výkonem 65,76 metru z druhé série. Petr Svoboda doběhl v závodu na 110 metrů překážek čtvrtý a jeho přítelkyně Jiřina Ptáčníková byla šestá ve skoku o tyči. Na patrně nejkvalitnějším mítinku dosavadního průběhu sezony padlo sedm nejlepších výkonů roku.

Špotáková vedla od první série, v níž hodila 63,64 metru, ve druhém pokusu se zlepšila na 65,76. Zbývající hody vynechala, ohrozila ji pouze v pátém pokusu Američanka Kara Pattersonová, která předvedla výkon dlouhý 64,21 metru. "Chtěla jsem to v zájmu ušetření sil před ME zvládnout prvním pokusem, ale v rozcvičení to nebylo moc dobré, takže ten první pokus nebyl úplně optimální," řekla Špotáková po závodu. Ve druhém pokusu proto zabrala hlavně rukou a ucítila lehkou bolest v lokti. "Proto jsem se rozhodla už dál nepokračovat a nakonec to vyšlo na vítězství, za což jsem ráda," uvedla.

Svoboda časem 13,30 sekundy zaostal jen o tři setiny za svým letošním vlastním českým rekordem z Prahy. Česká naděje pro Barcelonu tak potvrdila formu v závodu, který vyhrál letošní lídr světových tabulek Američan David Oliver v čase 13,01 sekundy.

Je nám líto, video expirovalo.
IAAF Diamond League 2010 Monaco

Tyčkařka Ptáčníková skončila při posledním testování formy před ME v Barceloně šestá. Překonala 460 cm stejně jako nakonec třetí Američanka Lacy Jansonová, ale měla horší pokusy. Vyhrála Brazilka Fabiana Murerová, která zdolala 480 cm.

Vynikající časy zaběhli mílaři a půlkařky

Skvělá práce vodičů přinesla jeden z nejrychlejších závodů na 1500 metrů v historii. Hned dva muži se dostali pod magickou hranici 3:30 a v nejlepším světovém výkonu roku 3:29,27 minuty vyhrál Silas Kiplagat z Keni, který byl o 26 setin rychlejší než Maročan Amine Laalou. Pod elitní čas se tak už v historii dostalo celkem dvacet mílařů. V závodu si vytvořilo osobní rekordy šest závodníků a ještě pátý Australan Ryan Gregson byl v národním rekordu 3:31,06 minuty rychlejší než dosud nejlepší patnáctistovkař sezony Nicholas Kiptanui Kemboi z Keni.

Podobně rekordní závod byl k vidění mezi ženami na osmistovce. Pod dvě minuty se totiž dostalo devět závodnic, což historie nepamatuje. Nejrychlejší byla v nejlepším čase sezony 1:57,34 minuty Američanka Alysia Johnsonová. Osobní rekord si na druhém místě vytvořila Britka Jemma Simpsonová (1:58,74) a také třetí Američanka Anna Pierceová se dostala o 11 setin pod 1:59.

O nejlepší světový výkon roku se postarala v trojskokanském sektoru také Kubánka Yargelis Savigneová, která se letos jako první o devět centimetrů dostala za hranici 15 metrů. Jamajský rekord 44,40 sekundy vytvořil letos nejlepší čtyřstovkař Jermaine Gonzales, o další výkony roku se postarali výškař Ivan Uchov z Ruska (234), ve skoku dalekém Američan Dwight Phillips (846) a v běhu na 3000 metrů Sentayehu Ejiguová z Etiopie (8:28,41).

Keňský mílař Silas Kiplagat
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články