Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Tyčkařka Ptáčníková atakovala český rekord

Třinec (Frýdecko-Místecko) - Česká tyčkařka Jiřina Ptáčníková atakovala na mistrovství republiky v Třinci národní rekord, na výšce 476 centimetrů nakonec ale těsně neuspěla. Přesto prokázala, že má nedlouho před mistrovstvím Evropy v Barceloně skvělou formu, závod vyhrála v osobním rekordu 466 cm. Český rekord drží výkonem 475 cm ze stříbrného mistrovství světa v Ósace Kateřina Baďurová. Závod se vydařil i překážkáři Petru Svobodovi. Za svým osobním maximem zaostal jen o šest setin sekundy.

Čtyřiadvacetiletá Ptáčníková, pátá žena z letošního halového MS, dosud skočila nejvíc letos v červnu na Strahově, vlastní maximum si vylepšila o pět centimetrů, navíc hned prvním pokusem. Tím se dostala na druhé místo české historie před Pavlu Rybovou a na páté místo v letošních evropských tabulkách. Při pokusech o rekord a nejlepší kontinentální výkon sezony její snaha málem vyšla ve třetím skoku.

Ptáčníkové prý k úspěchu chyběla ve velkém vedru síla, neboť od 425 cm, své základní výšky, skákala sama. "Zachránil mě trenér, když mi skoro po každém pokusu chodil pro studenou vodu. Už při prvním pokusu na základní výšce se mi motala hlava," řekla Ptáčníková. Příští týden ve čtvrtek ji čeká závod Diamantové ligy v Monaku. "Snad to padne co nejdřív," doufala.

Je nám líto, video expirovalo.
Na MČR se dařilo Ptáčníkové a překážkářům

Dařilo se i Svobodovi a Škrobákové

Skvěle se jen chvíli po jejích rekordních pokusech prezentoval ve finále běhu na 110 metrů překážek i Petr Svoboda, který vyhrál v času 13,36 sekundy, navíc v rozběhu byl ještě o tři setiny rychlejší. Za vlastním českým rekordem z letošního mítinku Josefa Odložila tak zaostal o šest setin. "Už jsem na to čekal jak na smilování," hlesl v cíli Svoboda. Poslední dva starty mu totiž hrubě nevyšly. S Ptáčníkovou příští týden rovněž pojede do Monaka. Tam se potká s letos famózním Američanem Davidem Oliverem, jenž v Paříži atakoval světový rekord.

Letošní maximum na rovince s překážkami a druhý výkon kariéry 12,90 si zaběhla Lucie Škrobáková. Lepší je jen její loňský český rekord z Kladna 12,73. Letos je Škrobáková devátá v evropských tabulkách.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články