Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Atletka podezřelá, že je muž, opět může závodit

Johannesburg – Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová, kterou Mezinárodní atletická federace (IAAF) podezírá, že je muž, opět smí závodit. Téměř rok přitom nesměla na start, protože federace se složitý případ snažila vyřešit. Podle výsledků testů pohlaví byly zprávy o mužství úřadující mistryně světa v běhu na 800 metrů přehnané. Federace současně upozornila, že veškeré lékařské zprávy jsou důvěrné a jejich výsledky nebudou zveřejněny.

"Přijali jsme výsledky šetření lékařské komise a Caster Semenyaová může s okamžitou platností závodit. Proces, který začal v roce 2009, je u konce," uvedla IAAF.

Rod devatenáctileté Semenyaové byl zpochybněn po loňském mistrovství světa v Berlíně. Obvinění, že je závodnice ve skutečnosti závodník, způsobila její muskulatura a razantní zlepšení. O necelý rok dříve bylo její osobní maximum na trati na 800 metrů o sedm sekund pomalejší než při vítězném běhu v Berlíně.

Nyní martyrium dvojnásobné mistryně světa končí. "Dnes ráno jsem s ní mluvil a řekla mi, že už nemá žádné problémy a může se k atletice vrátit. Byla šťastná. Teď čekáme na oficiální vyjádření," řekl otec atletky Jacob Semenya.

K závodění se může Semenyaová vrátit ihned, představit by se tak mohla už za dva týdny na juniorském mistrovství světa v Kanadě. Podle kouče Michaela Semeho ale běžkyně do Severní Ameriky nejspíš nevyrazí, protože na závody není dostatečně připravena.

Zdroj
ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články