Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Svoboda se blýskl na Julisce národním rekordem

Praha - Překážkář Petr Svoboda ozdobil Memoriál Josefa Odložila v Praze českým rekordem na trati 110 metrů, když časem 13,27 sekundy zlepšil dosavadní vlastní maximum z roku 2008 o dvě setiny. Skvělým výkonem se dostal na třetí místo letošních světových tabulek a je suverénně nejlepším Evropanem. Letos běželi rychleji pouze Američan David Oliver a světový rekordman Dayron Robles z Kuby.

"Při rozcvičování jsem si zablokoval koleno," prozradil v cíli Svoboda, pátý muž z loňského mistrovství světa v Berlíně. S kloubem má problém při tréninku, ale možná i podvědomým ulevováním ucítil bolest v jiné partii. "Přemýšlel jsem, že nenastoupím, ale zaplaťpánbůh že jsem to natvrdo rozběhal," uvedl pětadvacetiletý překážkář.

Dnešní výsledek ho opět posadil na vítěznou vlnu, přestože běh nebyl ideální. V cíli se dokonce chytil za hlavu. "Osmá a devátá překážka se nepovedla, tam jsem ztratil. To je pro mě další plus, mohl z toho být ještě lepší čas," mínil. Zlepšení rekordu je krokem k jeho snu - času pod 13 sekund. Letos by chtěl běžet 13,10. Další krůček může udělat o víkendu při mistrovství Evropy družstev v Budapešti. "Tam nebude absolutní evropská špička. A budu tam moci běžet sám přesně to, co chci," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Memoriál Josefa Odložila

V soutěži oštěpařek nečekaně prohrála domácí favoritka Barbora Špotáková. Díky novému africkému rekordu 66,38 metru z poslední série ji porazila Jihoafričanka Sunette Viljoenová, která tak dosáhla čtvrtého nejlepšího výkonu roku. Světová rekordmanka Špotáková se ještě v závěru vzepjala ke svému nejdelšímu hodu dne, výkon 65,71 metru jí ale na prvenství nestačil.

Tři běžci splnili limity na ME

Hlavní závod na 1 500 metrů vyhrál Keňan Collins Cheboi v čase 3:37,91 minuty. Třetí byl Jakub Holuša v novém osobním rekordu 3:38,47 minuty, čímž splnil limit na mistrovství Evropy. Holuša si v Barceloně bude moci vybrat, zda poběží 800, nebo 1 500 metrů, neboť má oba limity. Kritérium pro účast na ME zaběhli na Julisce vedle Holuši také sprinter Jan Veleba, který vyhrál závod na 100 m ve vyrovnaném osobním rekordu 10,33 sekundy, a Josef Prorok, pátý na 400 metrů překážek v čase 50,64. V týmu pro Barcelonu už je 33 lidí.

Veleba kvitoval ideální podmínky a podařený start. "Rezervu vidím v tom, že jsem dnes neměl nikoho před sebou, což by možná nějakou tu setinku srazilo," prohlásil. I Prorok věří, že se může zlepšit. "Ještě to nebylo ono," řekl.

Závod na 400 metrů překážek hravě vyhrála Zuzana Hejnová, která se minulý týden při Diamantové lize v Římě blýskla českým rekordem 54,13 sekundy. Dnes byla v sólozávodě o 55 setin pomalejší. "Před týdnem bych s tím ještě byla spokojená, ale dnes je to už takový normální čas," usmála se Hejnová v cíli.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články