Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Rekordně početná výprava věří na halovém MS hlavně Svobodovi

Praha - Šest účastí ve finále by uspokojilo Tomáše Dvořáka, jehož od pátku do neděle čeká první velká akce v roli šéftrenéra české atletické reprezentace. Na halové mistrovství světa v katarském Dauhá pojede nejpočetnější výprava v historii, největšími želízky v jednadvacetičlenném týmu jsou překážkář Petr Svoboda, výškař Jaroslav Bába, sedmibojař Roman Šebrle a ženská štafeta na 4x400 metrů. Atleti odletí do dějiště šampionátu ve středu.

Vícebojař Roman Šebrle se v lednu opět zranil a jeho příprava nebyla ideální. Do Dauhá pro něj musel Český atletický svaz vybojovat jednu ze dvou divokých karet. "To byl úspěch na diplomatickém poli, takže doufám, že toho Roman využije k nějakému dobrému výkonu," uvedl Dvořák. Sám desetibojař ale po průběhu halové sezony přiznává, že medaile by byla zázrak. "Hlavní to bude v létě," naznačil Šebrle směrem k ME.

Na minulém šampionátu před dvěma lety ve Valencii česká výprava skončila bez cenného kovu, nejblíže k medaili byla čtvrtá ženská štafeta. "A já doufám, že se holkám bude chtít letos na stupně vítězů. Mají lepší formu než před dvěma lety," řekl Dvořák. Zatím není jasné, koho budou mít čtyřstovkařky za soupeřky. Česká výprava přivezla medaili naposledy v roce 2006 z Moskvy, kde byl Šebrle třetí.

Je nám líto, video expirovalo.
V pátek začíná halové MS v atletice

Tomáš Dvořák:

"Neřeknu vám, jaké máme ambice, kolik medailí přivezeme, ale já doufám, že nějaká finále budou. Věřím, že atlety nakopl i úspěch sportovců na zimní olympiádě, ale bohužel žádnou medailovou jistotu, jakou je Martina Sáblíková, nemáme. Adepti na medaili ale rozhodně jsou."

Na stupně vítězů by mohl dosáhnout také Svoboda, který před dvěma lety vypadl v semifinále. V letošní sezoně je na děleném druhém místě světových tabulek s Dayronem Roblesem z Kuby. Počítat se musí také se Svobodovou přítelkyní Jiřinou Ptáčníkovou, jejíž čerstvý osobní rekord ve skoku o tyči má hodnotu 460 centimetrů. Vysoko ve světových tabulkách je na čtvrtém místě také tyčkař Michal Balner. Bez šancí není ani půlkař Jakub Holuša, letos také čtvrtý na světě. "Teď jsem měl dva dny volno, takže se cítím dobře," usmíval se Holuša. Před dvěma lety nešťastně vypadl v rozběhu.

Velký počet atletů ve výpravě Dvořáka potěšil, třebaže některé limity přitvrdily. "Výprava je velice silná, letošní halová sezona je zatím mimořádná," uvedl kouč. Věří výškaři Bábovi. "Zatím je to velká neznámá, ale já věřím, že se umí na vrchol halové sezony dobře připravit," dodal Dvořák.

Tyčkař Michal Balner
zdroj: ČTK autor: Jan Třeštík
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články