Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Desetibojaři míří do bloků. Šebrle chce vyhrát

Berlín - Desetiboj nemá letos žádnou výraznou osobnost, i proto má světový rekordman Roman Šebrle velkou šanci přidat na atletickém mistrovství světa v Berlíně další medaili do své bohaté sbírky. A může se stát, že bude z nejcennějšího kovu. Čtyřiatřicetiletý obhájce titulu z Ósaky je zdravý, vydařila se mu závěrečná příprava a chce opět vyhrát, přestože tentokráte nevstupuje do soutěže v roli největšího favorita.

Na startu nebude olympijský vítěz Bryan Clay z USA, který se po olympijské sezoně nestihl připravit a navíc se před domácí kvalifikací zranil. Ve startovní listině chybí kvůli zranění i překvapivý vítěz z Götzisu Němec Michael Schrader. Silní budou Kubánci Leonel Suárez, který s 8654 body vede letošní tabulky, a Yordani García. Zrodit se však může i nová vícebojařská hvězda. Neznámou zůstává forma Bělorusa Andreje Kravčenka.

Šebrle před sezonou hovořil o tom, že letos může předvést výkon na hranici 8800 bodů. V Götzisu nasbíral 8348 bodů hlavně vinou výpadku ve výšce, jinak by byl daleko výš než na sedmém místě letošních světových tabulek. Do druhého letošního desetiboje v Kladně nastoupil po střevní chřipce značně oslaben, navíc soutěž ovlivnilo mimořádně nevlídné počasí. Nyní už je prý fit a připraven. "Trénink se mi povedl, mám na to, abych vyhrál," prohlásil Šebrle před středečním startem dvoudenního klání.

Ve své sbírce má kompletně všechny zlaté medaile, je i světovým rekordmanem. Titul z mistrovství světa doplnil před dvěma lety v Ósace i díky tomu, že mu Clay po zranění vyklidil pole. Nakonec tehdy díky skvělému oštěpu porazil Maurice Smithe z Jamajky, který bude v Berlíně také mezi adepty na cenný kov. "Mně motivace nechybí, každé vítězství je sladké. Chtěl bych ho zažít znovu," uvedl Šebrle. Jeho výhodou může být psychika, titul mistra světa už totiž získal. "Když nevyhraju, tak to nebude takové zklamání," řekl desetibojařský šampion. "Pro mě bude každá medaile úspěch," dodal Šebrle.

Clay bude Šebrlemu na startu chybět

Na mistrovství světa se mu až do Ósaky nedařilo, v Edmontonu 2001 se zranil v sezoně, v níž vytvořil světový rekord, o dva roky později v Paříži po viróze prohrál s Tomem Pappasem z USA a v Helsinkách 2005 nestačil na Claye. "Škoda, že nemůže závodit, desetiboji by to pomohlo," řekl Šebrle.

Za největšího soupeře považuje Suáreze, dobré výkony může podle něj předvést i Američan Trey Hardee. Jak je na tom Kravčenko, český desetibojař netuší. "A může zlobit další Kubánec," připomněl Garcíu, který je se součtem 8496 bodů čtvrtým mužem letošních tabulek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články