Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Hejnová zaběhla rekordně 400 m překážek

Lausanne - Zuzana Hejnová vytvořila na mítinku v Lausanne nový český rekord v běhu na 400 metrů překážek. Finalistka olympijských her v Pekingu, která do Švýcarska odcestovala na poslední chvíli, proběhla jeden okruh s překážkami v času 54,94 sekundy, čímž obsadila druhé místo a vlastní maximum z loňské Zlaté tretry vylepšila o dvě setiny. Druhá skončila také oštěpařka Barbora Špotáková.

Juniorská mistryně Evropy a někdejší mistryně světa do 17 let Hejnová se dnešním výkonem zařadila na osmé místo v aktuálních světových tabulkách, v Evropě je letos třetí nejrychlejší překážkářkou. V dnešním závodu prohrála jen s Američankou Tiffany Williamsovou, i když běžela ve velmi neoblíbené první dráze. Při dnešním závodu dokonce porazila olympijskou vítězku z Pekingu Melanii Walkerovou z Jamajky, která byla čtvrtá v času 55,24 sekundy.

"A to jsem ještě nastydlá, bylo patnáct stupňů a mrholilo. Takže si myslím, že formu, kterou mám, jsem prodala dobře," hodnotila se po závodu dvaadvacetiletá běžkyně USK Praha, svěřenkyně Martiny Blažkové. "Myslím si, že bych se mohla v dalších závodech ještě zlepšit," věřila si.

Špotáková byla s výkonem spokojená

Olympijská vítězka a světová rekordmanka hodila 64,38 metru a prohrála se sedmatřicetiletou Němkou Steffi Neriusovou. Ta ve své poslední sezoně v kariéře vyhrála díky svému letos nejdelšímu hodu 65,37 metru. Třetí místo obsadila další německá oštěpařka a vedoucí žena letošních světových tabulek Christina Obergföllová za hod dlouhý 62,31 metru.

"S výkonem jsem maximálně spokojená," prohlásila po závodu Špotáková. Týden totiž strávila na dovolené. "Takže mi chyběl patřičný tonus a zároveň ještě doznívá rýma a kašel, lepší výsledek jsem nečekala," uvedla. Hodila o něco dál než loni po dovolené touto dobou. "To jsem ráda," dodala.

V běhu B na 100 metrů překážek měla běžet staronová česká rekordmanka Lucie Škrobáková, ale po nedělním rekordním běhu v Kladně se rozhodla, že do Lausanne neodjede.

Ve výšce kraloval Bába

Mítink poznamenal déšť a chlad, přesto se atleti postarali o několik velmi kvalitních výkonů. Bolt ukázal, že má letos opět nevídanou formu. Navzdory počasí a protivětru o síle 0,9 metrů za sekundu zaběhl jen o setinu horší výkon, než jeho současný největší sok na dvousetmetrové trati Tyson Gay. Američan ale měl na konci května daleko lepší podmínky a vítr v zádech 1,3 metrů za sekundu. Bolt dnes v cíli druhému Američanovi LaShawnu Merrittovi nadělil propastných 82 setin a oproti vlastnímu loňském času v Lausanne se zlepšil o čtyři setiny.

Ve skoku vysokém porazil všechny své soupeře Jaroslav Bába. Jako jediný se dokázal přenést přes laťku ve výšce 226 centimetrů a získal skalp hned několika hvězdných soupeřů včetně Ivana Uchova, který se letos už třikrát dostal přes 234 cm. Dnes se Rus musel spokojit s druhým místem za 223 cm, o které se podělil s Italem Alessandrem Talottim.

Usain Bolt
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články