Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Zlatá tretra - 11 olympijských vítězů a nejlepší atlet světa

Ostrava - Jednou z nejkvalitnějších v historii může být letošní Zlatá tretra. Ostravský mítink přilákal hvězdu největšího formátu a start nejlepšího atleta světa Usaina Bolta v běhu na 100 metrů vzbuzuje velká očekávání. Jamajský sprinter dnes nejspíš zastíní všechny ostatní disciplíny, i když jsou velmi kvalitně obsazené. Obbjeví se v nich celkem jedenáct olympijských vítězů, z toho osm z Pekingu, a patnáct mistrů světa. Atletický mítink můžete sledovat na programu ČT2 od 18:00. 

V oštěpařském sektoru bude nyní magnetem pro domácí fanoušky start olympijské vítězky Barbory Špotákové. Krátké překážky opět poběží olympijský šampion Dayron Robles z Kuby, který loni v Ostravě vytvořil senzačně světový rekord. Do výšky bude skákat Chorvatka Blanka Vlašičová.

Jen Boltův start spolkne skoro šestinu z rozpočtu mítinku, který činí zhruba 30 milionů korun. Pokud překoná vlastní světový rekord 9,69 sekundy, dostane další 100 000 dolarů (téměř dva miliony korun). Na stovce se trojnásobný olympijský vítěz představí v Ostravě poprvé, při minulých dvou startech závodil na dvojnásobné trati.

Vlašičové se líbí povrch ostravského stadionu

"Je tady skvělý povrch a já tady skáču ráda," uvedla Vlašičová. V Ostravě byla pětkrát a vždy se zlepšila. Loni až na 205 cm. "Tu tradici bych nerada přerušila," řekla. Je připravena skočit vysoko, náladu jí zlepšila i osobní manikúra na hotelovém pokoji. "O tom ani nežertujte! Je to pro mě důležité, abych takové věci měla v pořádku," prohlásila. Také potřebuji dobrou postel a sójové mléko," dodala.

Organizátoři se opět snaží, aby v Ostravě padl světový rekord. Závod na 20 km poběží etiopská vytrvalkyně Dire Tuneová, která ohlásila pokusy rovnou dva. Vedle padesáti kol by mohla v mezičase na hodinovce vylepšit vlastní maximum z loňského ročníku, kdy za 60 minut uběhla 18 517 metrů. Rekord na dvacítce na dráze má Keňanka Tegla Loroupeová (1:05:26,6). Pro Zlatou tretru by to bylo desáté a jedenácté světové maximum v pořadí.

Zlatá tretra bude gradovat po osmé hodině večer

Ještě před stovkou v podání trojnásobného světového rekordmana a olympijského vítěze Bolta je připraven závod na 3 000 metrů překážek s absolutní světovou elitou na startu a v zákulisí mítinku se hovoří o možnosti ataku světového rekordu. Keňan Ezekiel Kemboi má skvělou formu a sám prohlásil, že chce běžet na hranici 7:54, přičemž historické maximum Katařana Saifa Saída Šahína je o 37 setin lepší.

Usain Bolt: "Nejsem ve stejné formě jako loni v tuto dobu. Musím ještě hodně pracovat, ale hlavní je mistrovství světa v Berlíně."

Barbora Špotáková: "Takový závod před domácím publikem mě vždy motivuje, navíc když přijedou všechny hlavní soupeřky."

Dayron Robles: "Loni to byl výjimečný běh. Muselo by se všechno sejít. Není to tak, že se ráno probudíte a víte, že zaběhnete světový rekord."

I ostatní disciplíny slibují parádní podívanou. Osmistovku poběží skvělý Keňan Asbel Kiprop, který se po diskvalifikaci Rašída Ramzího z Bahrajnu nejspíš stane olympijským vítězem na patnáctistovce, a jeho krajané Alfred Yego či David Rudisha.

Na dlouhých překážkách se opět představí Američan Bershawn Jackson a Felix Sánchez z Dominikánské republiky. Překážky poběží Američanka Michelle Perryová, v oštěpařském sektoru budou se Špotákovou soupeřit Ruska Maria Abakumovová a Němky Christine Obergföllová a Steffi Neriusová.

Atmosféru světové atletiky si užijí i české špičky

Bolt určitě připraví životní zážitek tuzemské sprinterské jedničce Janu Velebovi. Dvoustovku si zaběhne Jiří Vojtík, do dálky bude skákat talentovaný Roman Novotný i desetibojařský světový rekordman Roman Šebrle. Kvůli zdravotním problémům budou chybět jen překážkář Petr Svoboda a výškařka Iva Straková.

Podle sportovního manažera Alfonse Jucka by mělo panovat příjemné počasí. Očekávají se teploty okolo 23 stupňů a oblačno. Nemělo by však pršet. "Vstupenky jsou ještě k dispozici," upozornil Juck.

Soubory ke stažení:

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články