Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Předehru Zlaté tretry obstarají závody kladivářů

Ostrava - Tradiční předehrou atletického mítinku Zlatá tretra budou dnešní podvečerní závody v hodu kladivem mužů a žen. Na startu budou oba pekingští olympijští vítězové Primož Kozmus ze Slovinska a Oxana Meňkovová z Běloruska i oba lídři letošních světových tabulek Krisztián Pars z Maďarska a Slovenka Martina Hrašnová. Závod žen začne v 16:00 jako soutěž o Trofej Kamily Skolimowské, polské olympijské vítězky v hodu kladivem, jež náhle zemřela v únoru ve věku 26 let na soustředění v Portugalsku. Mužům začne závod o hodinu a půl později.

Vlastní mítink je na programu ve středu s předprogramem od 15:00, k slavnostnímu zahájení dojde v 17:45. Hlavní mezinárodní hvězdou bude jamajský sprinter Usain Bolt, v roli domácí superstar se představí oštěpařka Barbora Špotáková. "Na mítinku bude kolem deseti olympijských vítězů, ale samozřejmě mistři světa," přiblížil ředitel mítinku Zlatá tretra Jan Železný.

Bolt chce na Tretře ukázat světu, jak moc je rychlý, tvrdí Železný

"Špotáková je ve vynikající formě, takže předpokládám, že by mohl padnout minimálně rekord mítinku. Mým přáním je, aby jednou na české půdě padl i světový rekord. Barbora na to předpoklady má a dokáže to," řekl Železný, který v rozhovoru pro ČT neopomněl zmínit i světově uznávaného Usaina Bolta. "Je to nejlepší sportovec světa, a jestliže takového sportovce dostanete na mitink, už to něco znamená. Přijel už v sobotu, což dokazuje, že se chce na závod připravit. Říkal mi, že tu chce ukázat světu, jak moc je rychlý."

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Janem Železným ve Studiu 6

Podle Železného je otázkou, zda Bolt v Ostravě vytvoří světový rekord. "Je velice těžké, aby rekord padl, protože výkony jsou v současné době strašně vysoko, ale může se stát všechno," řekl Železný. Nelituje bývalý oštěpař toho, že už nesportuje na vrcholové úrovni? "Samozřejmě je lepší házet, ale bohužel to je už historie. Zase si můžu vychutnat atletiku jiným způsobem a můžu jí vracet to, co jsem od ní dostal. Pořád jsem ještě trenérem, což je mou hlavní náplní po celý rok," zakončil Železný.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články