Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tyčkařka Ptáčníková splnila ostrý limit na MS v Berlíně

Rehlingen (Německo) - Tyčkařka Jiřina Ptáčníková přeskočila na mezinárodním mítinku v německém Rehlingenu 455 centimetrů a o deset centimetrů tak splnila ostrý limit Českého atletického svazu pro start na srpnovém mistrovství světa v Berlíně. Atletka Olympu Praha dosud měla splněný jen mírnější limit B, nyní si ale zlepšila osobní maximum z haly o plných 15 centimetrů. Soutěž tyčkařek také tímto výkonem vyhrála, v závodě se pokoušela i o 461 cm, ale na této výšce už neuspěla.

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Jsem nadšená, věřila jsem si, ale že to bude takhle vysoko, to jsem vůbec nečekala. Nenapadlo mě to ani ve snu," řekla po závodu Ptáčníková, která rovněž vytvořila rekord tamního stadionu. V českých historických tabulkách se dostala za Kateřinu Baďurovou a Pavlu Rybovou na třetí místo. Na čtvrtou pozici odsunula Danielu Bártovou.

Ptáčníková hájila v posledních letech barvy Dukly Praha, kde skákala ve skupině Boleslava Patery, kouče Baďurové. Před letošní sezonou ale odešla do Olympu Praha i kvůli tomu, že jeho dres obléká její přítel a český rekordman nad překážkami Petr Svoboda. O fyzickou přípravu se stará její otec František Ptáčník, na technice spolupracuje s Nikolajem Gorožkovem, bývalým asistent Patery.

Překážkář Svoboda už je druhý v evropských tabulkách

A právě Petr Svoboda dnes obsadil druhé místo v závodě na 110 metrů překážek na mítinku Grand Prix IAAF v Hengelu. Bronzový medailista z halového mistrovství Evropy dosáhl svého letošního maxima 13,44 sekundy a zařadil se na druhé místo v evropských tabulkách. Českého rekordmana porazil jen Brit Andrew Turner, který byl o 14 setin rychlejší.

Svoboda příliš spokojený nebyl. Rozhodil jej opakovaný start a v silném
větru měl daleko i k dokonalé technice. "Mám pomalejší reakce, a tak se
musím na startu vždy hodně soustředit. A když je to ulitý, tak mě to stojí
strašně sil," popsal Svoboda. "Vítr foukal různě silný a tlačil mě blízko
překážek. Z toho pramenily drobné chyby. Chci příště rozhodně běžet
rychleji," dodal atlet s osobním rekordem 13,29.

Druhé místo obsadil v Hengelu i oštěpař Vítězslav Veselý, i když mu stačil jen výkon 78,37 metru. "Soutěž hodně ovlivnil vítr, který zesiloval a foukal z boku. Byla to divočina. S výsledkem spokojený nejsem, ale s umístěním ano," uvedl Veselý. Svěřenec Jana Železného už letos v Sušici přehodil osmdesátimetrovou hranici, čímž splnil mírnější kritérium pro start na mistrovství světa. V Hengelu se za 80 metrů dostal jen známý Lotyš Eriks Rags, a to o 66 centimetrů. 

Vítr dělal problémy i Hailemu Gebrselassiemu, kterému v Nizozemsku nevyšel
útok na světový rekord v hodinovce a za svým výkonem z předloňské Zlaté
tretry (21.285 m) zaostal o více než celé kolo. Šestatřicetiletému
Etiopanovi, který už vytvořil 25 světových rekordů, z toho čtyři právě v
Hengelu, komplikovaly pokus o rekord silné poryvy a desetiminutový déšť.

Petr Svoboda
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články