Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Ostrava se chystá na další atletický svátek, v září přivítá Kontinentální pohár

Globálním vrcholem atletické sezony bude zářijový Kontinentální pohár. Ostrava se tak po Zlaté tretře ujme pořadatelství další velké mezinárodní atletické akce. Českými ambasadory sportovní události, organizované Mezinárodní federací atletických asociací, budou Barbora Špotáková, Michaela Hrubá, Pavel Maslák a Jan Kudlička.

Jan Kudlička
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Městský stadion ve Vítkovicích se po Zlaté tretře ujal pořádání další významné atletické akce. V Ostravě se 8. a 9. září 2018 uskuteční Kontinentální pohár. Jedná se o týmovou soutěž atypického formátu. Koná se jednou za čtyři roky a proti sobě stojí výběry čtyř kontinentů: Evropy, Ameriky, Afriky a společný tým Asie a Oceánie. V každé disciplíně se představí dvě ženy a dva muži za každý tým.

Závodit budou minimálně tři čeští atleti. Pokud nepostoupí z evropského šampionátu, mohou získat divoké karty. Kontinentální pohár bude největší světovou atletickou akcí v roce 2018. "Kvalifikace na Kontinentální pohár bude nesmírně těžká, protože evropská tyčka má světové parametry. Ale když se dva roky zpátky podařilo být do druhého místa, tak proč by se nemohlo povést i o dva roky později," řekl český rekordman ve skoku o tyči Jan Kudlička.

Je nám líto, video expirovalo.
Kontinentální pohár bude v září hostit Ostrava

Jedním z ambasadorů bude Barbora Špotáková, která v létě očekává narození druhého potomka."Už jsem se toho jednou zúčastnila a bylo to bezva. Je to zase úplně jiný rozměr, když závodíte za kontinent a tvoříte jiný tým. Je to zajímavá akce. Myslím si, že hlavně pro diváka to je něco unikátního," řekla česká oštěpařka. 

Další tváří Kontinentálního poháru bude čtvrtkař Pavel Maslák, který má po návratu ze soustředění napilno. Vrcholem nadcházející sezony pro něj bude srpnový evropský šampionát. Jeho rivalem tam bude opět Španěl Óscar Husillos, který Masláka na halovém světovém šampionátu porazil. Pak byl ale diskvalifikován. "Bude mít motivaci ještě větší. Já to mám stále v paměti, že jsem doběhl třetí a nakonec jsem vyhrál," řekl Maslák.

Na atletický Kontinentální pohár v Ostravě zbývá poslední čtvrtina vstupenek. Hlavní tribuna na patnáctitisícovém Městském stadionu je téměř vyprodaná. Na tiskové konferenci o tom informoval předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník, který je zároveň předsedou organizačního výboru Kontinentálního poháru.

"Mám velkou radost, že si veřejnost uvědomuje význam této akce. V této chvíli jsme v situaci, kdy stále ještě nějaké vstupenky máme, ale na hlavní tribunu jednotky procent. Asi 75 procent je vyprodáno," řekl Varhaník.

Rozpočet akce je zhruba 274 milionů korun. "To je pro ilustraci dvojnásobek rozpočtu halového mistrovství Evropy 2015 v Praze," poznamenal Varhaník. "Tohle je atleticky asi největší akce, kterou jsme v této chvíli v České republice schopni uspořádat. Kdybychom šli na mistrovství Evropy, tak už se pohybujeme kolem miliardy korun," dodal.


Zdroj
ČT sport, ČTK, ostrava2018.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články