Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rekordman Staněk: Když zůstanu zdravý, tak jsem schopný to posunout ještě dál

Veleúspěšnou sezonu má za sebou český koulař Tomáš Staněk. Na halovém evropském šampionátu vybojoval stříbro a o tři měsíce později přišel další zásadní milník v jeho kariéře. Na mítinku v německém Schönebecku dokázal Staněk jako první Čech v historii poslat kouli za 22 metrů a tím překonat třicet let starý rekord Remigia Machury. Ze zimního soustředění v Africe si ale přivezl nepříjemné svalové zranění. Nyní už se pomalu vrací do tréninku a na konci ledna plánuje návrat i do závodů. 

Tomáš Staněk
zdroj: Reuters

Dosud nejlepší životní formu českého koulaře přibrzdilo zranění, které si způsobil při soustředění v Jihoafrické republice. Staněk se v uplynulém měsíci potýkal s natrženým prsním svalem. "Teď už jsem, doufám, fit. Měl jsem problémy s natrženými svaly, které mě provází pořád. Vždycky, když se dostanu do nějaké formy, tak se to takhle skrečuje.  Budu doufat, že se ten prsní sval uzdraví a budu zase moci dělat všechno a vlétnout do závodu," řekl atlet.

Český koulař se momentálně také snaží dosáhnout ideální váhy, která je u koulařů důležitým aspektem ke kvalitním výkonům. Ke 130 kilogramům, které si Staněk určil jako cíl, mu nyní chybí zhruba 5 kilo. "Nějak se mi to nevede, jde to pomalu. Samozřejmě nechci nabrat tuky, ale spíš svalovou hmotu, a to trvá. Ta váha nemůže vylétnout o pět kilo za sezonu nebo za měsíc, takže je to postupné drápání," popsal Staněk.

Je nám líto, video expirovalo.
Staněk po zranění: Doufám, že to teď půjde už jen dobrým směrem

Českému rekordmanovi se nad míru podařila loňská halová sezona, když na evrospkém šampionátu v Bělehradě vybojoval stříbro. Historický okamžik své kariéry by ještě rád zopakoval. "Bylo to skvělé. Byl to můj zatím největší životní úspěch. Ale když to srovnám s tou letní sezonou, tak to byl jenom takový pomalý rozjezd. To byly fakt neskutečné výkony. Většinu závodů jsem měl lepších než ten v Bělehradě," popsal své výkony.

Překonání třicet let starého českého rekordu i velmi úspěšná sezona mohout posunout českého atleta o velký krok dopředu a jeho výkony se mohou stále zlepšovat. Staněk si ale uvědomuje, že ho více než měsíční absence tréninku může limitovat. "Strašně rád bych to chtěl ještě někdy prožít. Je vidět, že když to třicet let nikdo nehodil, tak není lehké se k tomu přiblížit. Myslím si, že když zůstanu zdravý, tak jsem schopný to posunout ještě dál," věří český rekordman.

Staněk je známý svým nekompromisním názorem na dopingové hříšníky. Jsou ale konkrétní případy, které by nehodnotil tak přísným okem jako ostatní. "Záleží, jaké je to provinění. Když vezmeme například slovenského chodce Matěje Totha, kterého teď omilostnili kvůli nesrovnalostem v bilogickém pasu, tak v tom bych byl hodně benevolentní. Ale potom si někdo vezme nějaký steroid, tak to bych v žádném případě netoleroval. A myslím si, že je  nesmysl, aby startovali dvakrát trestaní atleti. Ti podle mě nemají na těch soutěžích co dělat," řekl koulař. 

Hlavním cílem Staňka do následující sezony v hale bude atletické mistrovství světa v Birminghamu. A cíle českého koulaře jsou jasné. "Musí se brát v úvahu ty zdravotní komplikace, které jsem letos měl. Doufám, že se z toho nějak zmátořím a už to půjde jen dobrým směrem. Úspěch pro mě bude ve finále," uzavřel Staněk. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články