Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Rosolová uzavřela kariéru, na atletiku nezanevře. Je to smutné, ale budoucnost bude krásná, plánuje

Denisa Rosolová se ve vrcholné atletice pohybovala 16 let. Je halovou mistryní Evropy, vicemistryní Evropy a také čtyřnásobnou účastnicí olympijských her. Nyní s kariérou končí, ve svých jednatřiceti letech očekává narození potomka. "Ještě mi to nepřijde, pořád si myslím, že jsem v tom atletickém světě. Je to spíš smutný, i když mám krásnou budoucnost. Skončila krásna etapa mého života," uvedla Rosolová v rozhovoru pro Českou televizi.

Denisa Rosolová
zdroj: EPA autor: DIEGO AZUBEL

Rosolová byla velmi všestrannou atletkou. Ve světové atletice se pohybovala od roku 2001, kdy byla na světovém šampionátu do 17 let desátá v dálce. "Bylo to nádherných 16 let. Budu na to mít krásné vzpomínky. Atletika mi dala hodně zkušeností, ten sport mě vychovával. A zážitky. Ty jsou neskutečné a zůstanou," řekla Rosolová.

Medaile na významných soutěžích zpočátku sbírala právě ve skoku do dálky, posléze se věnovala víceboji, hladké čtvrtce. Jejím největším úspěchem je pak zlatá medaile z halového mistrovství Evropy 2011 v Paříži v běhu na 400 metrů. "Nejraději jsem měla skok daleký. Nebyly tam tak těžké tréninky. Ale na dalších disciplínách jsou mé největší úspěchy. Všechno má své pro a proti," prohlásila Rosolová.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Denisa Rosolová se loučí s atletikou

O rok později znovu změnila disciplínu, začala se věnovat běhu na 400 m překážek. A u něj už zůstala. Na mistrovství Evropy v Helsinkách vybojovala stříbrnou medaili v osobním rekordu na této trati 54,24. Navíc přidala bronzovou medaili ze štafety na 4×400 m. Na olympijských hrách v Londýně se pak probojovala do finále, kde skončila na 7. místě.

"Hodně lidí mě strašilo, že to nezvládnu rytmicky. Já tam viděla větší šanci ve světové atletice. Hladká čtvrtka je hodně nabitá. Překážky jsou více technická disciplína. A ono to vyšlo," byla ráda Rosolová.

Ilustrační foto

Nejraději prý vzpomíná na ostravskou Zlatou tretru 2010. "To byl první krok do světové atletiky. Měla jsem osobák po dlouhé době, všem jsem asi vytřela zrak, to byl můj nejoblíbenější závod," vzpomínala.

Ke konci kariéry ji trápilo častější zranění. "Ale kdybych nebyla zraněná v roce 2009, nezačala bych se čtvrtkou. Věděla jsem, že musím udělat nějakou změnu A byla pozitivní. Vydržela jsem být dlouho zdravá, potíže přišly až ke konci kariéry," uvedla Rosolová.

Ilustrační foto

Další sportovní úspěchy už ale nepřidá. Nová životní etapa jí začala na akci Atlet roku. Přítel - a také atlet - Adam Sebastian Helcelet jí přímo během televizního přenosu požádal o ruku. "Nevěděla jsem to. Nebudu říkat, že jsem to nečekala, ale ne na Atletovi roku. Říkala jsem si o dovolené či soustředění, ale tohle ne," smála se.

Má za sebou turbulentní listopad. O několik dní později totiž Rosolová oznámila konec kariéry. S budoucím manželem totiž čeká narození potomka. "Museli jsme počkat, jak dopadnou všechna vyšetření a až to oznámíme těm nejdůležitějším," vysvětlila. A na atletiku rozhodně nezanevře. "Budu se v ní myslím pohybovat dál. Budeme chodit na závody, dívat se na televizi," plánuje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články