Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Český olympijský výbor ocenil Špotákovou za zásluhy o sport žen

Čtvrtou laureátkou Ceny Věry Čáslavské se stala dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková. Český olympijský výbor (ČOV) toto ocenění od roku 2014 uděluje za mimořádné zásluhy o sport žen. Špotáková, která letošní rok ozdobila titulem mistryně světa a výhrou v Diamantové lize, byla vybrána mimo jiné díky tomu, jak dokáže skloubit vrcholový sport s rodinným životem.

Barbora Špotáková
zdroj: ČT4 autor: Ondřej Deml

První oceněnou byla před třemi lety kajakářka Štěpánka Hilgertová. Pak následovala předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV Naďa Knorre a bývalá sportovní gymnastka Věra Růžičková, olympijská vítězka ze soutěže družstev z Londýna 1948.

Povahu ocenění charakterizuje osobnost loni zesnulé sedminásobné olympijské vítězky Čáslavské, která byla nejen výjimečnou sportovkyní, ale také významnou postavou sportovního i společenského života.

Je nám líto, video expirovalo.
Špotáková se vrací k tréninku: Nechci na sebe klást velké nároky

"Paní Věra byla hurikán. Hrozně se mi líbilo, jak z ní sálala energie, jak ji dovedla předávat. Tím si získala hodně lidí," vzpomínala na legendární gymnastku Špotáková.

Proto si velmi váží ocenění, které jí předal předseda ČOV Jiří Kejval. Ten je přesvědčen, že cena nemohla být v lepších rukou. "Bára říká věci tak, jak je cítí. A líbí se mi, jak dokázala skloubit rodinu a vrcholový sport a po narození syna se vrátit na absolutní vrchol, získat třetí medaili na olympijských hrách a stát se letos podruhé mistryní světa," řekl.

Špotáková jako první dostala novou podobu tohoto ocenění. Má tvar skleněného V, jež symbolizuje iniciálu křestního jména Čáslavské, vítězství a také hrdý postoj s roztaženýma rukama nad hlavou, které gymnastky po svých sestavách zaujímají.

Cenu Špotáková doma vystaví mimo jiné poblíž trofejí z Diamantové ligy. "Bude mít své čestné místo. Já mám ráda sklo. Jsem z Jablonce, takže ke sklu mám blízko," poznamenala. Novou skleněnou trofej dostanou i tři předchozí laureátky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články