Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Špotáková se mezi finalistky ankety o nejlepší atletku Evropy nedostala

Oštěpařská mistryně světa Barbora Špotáková se letos nejlepší atletkou Evropy nestane. Česká reprezentantka, která byla v širší nominaci, se nedostala mezi finalistky ankety. Kandidátkami na cenu zůstávají výškařka Maria Lasickeneová, tyčkařka Ekaterini Stefanídiová, vícebojařka Naffisatou Thiamová a kladivářka Anita Wlodarczyková.

Barbora Špotáková se zlatou medailí
zdroj: REUTERS autor: Matthew Childs

Pro Špotákovou nadále v této anketě zůstanou nejlepší umístění z let jejích olympijských triumfů. V roce 2008 po pekingském vítězství byla druhá, zlato z Londýna v roce 2012 jí vyneslo třetí místo.

Prvenství v anketě získali v minulosti jen tři čeští atleti. Dvakrát ji ovládl oštěpař Jan Železný (1996 a 2000), desetibojař Tomáš Dvořák vyhrál v roce 1999 a naposledy triumfovala Zuzana Hejnová, která v roce 2013 neprohrála ani jeden z 13 závodů v běhu na 400 metrů překážek, získala titul mistryně světa a ovládla Diamantovou ligu.

Podobně jako tehdy Hejnová letos neohroženě procházela celou sezonou ruská výškařka závodící pod neutrální vlajkou Lasickeneová. Pozici světových jedniček na MS v Londýně ve svých disciplínách potvrdily i Řekyně Stefanídiová a Belgičanka Thiamová. Třetí světový titul získala v Londýně Wlodarczyková.

Mezi muži nepostoupil do finále britský vytrvalec Mo Farah, který mohl vyhrát tuto anketu počtvrté. Rozhodne se mezi německým oštěpařem Johannesem Vetterem, francouzským vícebojařem Kévinem Mayerem a překvapivým vítězem dvoustovky na MS Ramilem Gulijevem z Turecka.

Vedle hlasů fanoušků na sociálních sítích, kteří se mohli zapojit do 26. září, rozhodnou o konečném pořadí také členské svazy Evropské atletické asociace, novináři a komise odborníků. Všichni mají čtvrtinový podíl. Slavnostní vyhlášení ankety se uskuteční v sobotu 14. října ve Vilniusu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články