Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Makwalův trpký ohled za MS: S Boltem by takhle nezacházeli

Byl to silný příběh letošního světového atletického šampionátu. Čtvrtkař Isaac Makwala se vrátil k momentu kontroverzního zákazu ve finále běhu na 400 metrů. Nemyslí si, že by za jeho stopkou bylo spiknutí ve prospěch jihoafrického favorita Waydea van Niekerka. Makwala je ale přesvědčen, že třeba s Usainem Boltem by pořadatelé v Londýně zacházeli jinak. "Pořád úplně nerozumím tomu, co se stalo," uvedl.

Isaac Makwala
zdroj: Reuters

Makwala sice z mistrovství světa odjížděl bez medaile, stal se nicméně jednou z jeho nejvýraznějších tváří. Kvůli nevolnosti nenastoupil na start rozběhu na 200 metrů, a když o den později přišel na stadion, aby běžel finále čtvrtky, ochranka ho vůbec nepustila dovnitř. Vysvětlovala to místními předpisy, podle nichž musel kvůli velmi nakažlivé střevní infekci zůstat 48 hodin v karanténě.

Makwala to nesl velmi špatně, protože chtěl ve finále čtvrtky prohnat světového rekordmana Van Niekerka. Bývalý světový rekordman Michael Johnson dokonce za touto kauzou viděl spiknutí, které mělo ochránit Van Niekerka před duelem s Makwalou.

Samotný botswanský čtvrtkař ale tuto teorii poprvé veřejně odmítl. "Bylo to velmi emočně náročné a těžké k pochopení a všichni jsme tehdy mluvili s horkou hlavou, ale nechtěl bych to nazývat sabotáží," uvedl.

Makwalovi pak mezinárodní federace IAAF umožnila, aby sám absolvoval rozběh na 200 metrů, kde se nakonec dostal do finále. V něm došlo i na Makwalův duel s Van Niekerkem. Jihoafričan získal stříbro a Makwala skončil šestý.

Bezprostředně po závodě Van Niekerk kritizoval Makwalu za vyjádření, že za jeho zákazem startu bylo něco nekalého. Podle Makwaly si to ale už vyjasnili. "Mluvili jsme spolu potom, co se to stalo. Nejdřív byl naštvaný, ale pak jsme se vzájemně pochopili a nemáme žádný problém. Wayde je kamarád a nikdy jsem ho nechtěl dostat do podezření, že byl součástí spiknutí nebo něčeho podobného. V emocích jsem tehdy řekl věci, za kterými si už teď nestojím," řekl Makwala.

Isaac Makwala
zdroj: ČT4

I s bezmála dvouměsíčním odstupem ale cítil hořkost, že na své hlavní trati o světovou medaili bojovat nesměl. Myslí si, že v tom hrálo roli, že je Afričan. "Všichni lidé spojení s atletikou vědí, že Afrika není bohatý kontinent, a cítíme rozdíly způsobené tím, že jsme afričtí atleti. Není to o rasismu, ale ten přístup by byl jiný, pokud by se jednalo o atleta jako Bolt," poznamenal Makwala.

Londýn prý opouštěl se zlomeným srdcem. Částečně si spravil chuť výhrou v Diamantové lize, kde Van Niekerk kvůli zranění zad neběžel. "Byl to jeden z mých cílů pro tento rok a osušilo mi to slzy po Londýnu," vzpomínal Makwala na triumf v Curychu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články