Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kipchoge a Cheronová si zopakovali na berlínském maratonu triumf z roku 2015

Slavný Berlínský maraton spatřil stejné vítěze jako v roce 2015. Podobně jako ve 42. ročníku také letos zvítězili Keňané Eliud Kipchoge s časem 2:03:32 a Gladys Cheronová v čase 2:20:21. Vysněné světové rekordy se však v deštivém počasí nekonaly.

Eliud Kipchoge
zdroj: Reuters autor: MICHAEL DALDER

Po nočním dešti byl asfalt v Berlíně mokrý. Startovalo se za mlhy, a když byli elitní běžci na osmém kilometru, začalo znovu pršet. "Podmínky nebyly příznivé, povrch byl hodně kluzký, naštěstí tolik nefoukalo. Byl to ale můj nejtěžší maraton v životě," řekl Kipchoge.

Za vodiči se dlouho držela pětičlenná skupina. Vedle spolufavoritů Wilsona Kipsanga z Keni a Kenenisy Bekeleho z Etiopie v ní byli také Adola a vicemistr světa z roku 2011 Vincent Kipruto.

Vodiči udávali tempo na překonání světového rekordu 2:02:57. Na dvaadvacátém kilometru z vedoucí skupiny odpadl loňský vítěz Bekele, který později vzdal. Pak tempo neudržel ani Kipruto a na 30. kilometru ze závodu odstoupil Kipsang. V tu chvíli také skončila práce posledního z vodičů a v čele zůstali osamoceni Kipchoge a Adola.

Je nám líto, video expirovalo.
Kipchoge a Cheronová ovládli Berlínský maraton

Bronzový medailista z mistrovství světa v půlmaratonu v roce 2014 Adola nestřídal a Kipchoge musel sám udávat tempo. Za mezičasy potřebnými na světový rekord začala vedoucí dvojice zaostávat.

Na posledních pěti kilometrech Adola dvakrát zaútočil a vypracoval si mírný náskok, ale na 40. kilometru ho Kipchoge doběhl a začal se nováčkovi na maratonské trati postupně vzdalovat. Vyhrál o čtrnáct sekund a zopakoval berlínský triumf z roku 2015. Třetí s větším odstupem doběhl Etiopan Mosinet Geremew (2:06:09).

"S Adolou jsem nepočítal. Bylo to velké překvapení a skvělý souboj. Když jsme zůstali sami dva, soustředil jsem se plně na finiš a jsem rád, že jsem v takových podmínkách vyhrál," konstatoval Kipchoge.

Také v závodě žen byla vítězka stejná jako před dvěma lety. Keňanka Cheronová nechala za sebou Ruti Agaovou z Etiopie (2:20:41) i letošní vítězku pražského maratonu Valary Aiyabeiovou (2:20:53).

Berlínský maraton:

Muži: 1. Kipchoge (Keňa) 2:03:32, 2. Adola 2:03:46, 3. Geremew (oba Et.) 2:06:09.

Ženy: 1. Cheronová (Keňa) 2:20:23, 2. Agaová (Et.) 2:20:41, 3. Aiyabeiová (Keňa) 2:20:53.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články