Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

43 % z atletů na MS 2011 se přiznalo k použití dopingu, říká studie

Praha – "Závoďte čistě," tak zní často používané heslo Světové antidopingové agentury (WADA). V posledních letech se z něj v kontextu ruského skandálu nebo užívání dopingu v Keni či Etiopii stalo jen prázdné spojení slov. Nyní je tu další výzkum. Na světovém atletickém šampionátu (2011) se 43 procent sportovců anonymně přiznalo, že za poslední rok vědomě bralo zakázané látky.

zdroj: ČT4

Výzkum odhalil velmi vysoká, v kontextu skandálů posledních let ale nikoliv šokující čísla. Pracovalo se s daty 2167 atletů, kteří se zúčastnili dvou velkých sportovních akcí: světového atletického šampionátu v Tegu (2011) a Panarabských her, které ve stejném roce hostilo Dauhá. 

Účastníci obou soutěží odpovídali pod zárukou anonymity na otázku týkající se užívání zakázaných látek. "Porušili jste za posledních 12 měsíců vědomě antidopingová pravidla?" zněla otázka, na niž sportovci mohli odpovědět možnostmi 1/ano nebo 2/ne. 

Výsledky studie, kterou provedla Světová antidopingová agentura (WADA), se objevily již před čtyřmi lety. Tehdy se mělo za to, že 29 % sportovců z MS a 45 % z Panarabských her odpovědělo na otázku kladně. Výzkum ovšem oficiálně nebyl po stížnosti Mezinárodní atletické federace (IAAF) publikován. Podle IAAF nebyl dostatečně vědecky doložený.

zdroj: ISIFA autor: Streeter Lecka

43 a 57 %

Nyní vyšla studie publikovaná vědci z univerzity v Tübingenu. Ta nakonec došla ještě k větším číslům, než o kterých se původně mluvilo. Vědci odhadují užití zakázaných látek u 43 % sportovců na MS, v případě Panarabských her jde ještě o větší číslo – 57 procent. 

Univerzitní pracovníci poté pracovali s různými možnostmi chybného hlasování (zmáčknutí opačného tlačítka atd.), i tak ale došli k nejméně třiceti procentům sportovců na MS a pětačtyřiceti na Panarabských hrách. Řeč je přitom stále jen o atletech, kteří sami odpověděli kladně.

Zajímavé je samozřejmě srovnání s počty odhalených dopingových prohřešků. WADA v průměru oznámí 1–2 procenta pozitivních testů ročně. Konkrétně na MS 2011 byli odhaleni dva sportovci (0,5 % z testovaných), na Panarabských hrách šlo o dvacet čtyři závodníků (3,6 % z testovaných).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články