Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Za doping a vydírání potvrdila sportovní arbitráž doživotní tresty

Lausanne – Doživotní zákaz působení v atletice pro tři významné funkcionáře platí. Arbitrážní soud pro sport (CAS) ve Švýcarsku potvrdil trest pro Papu Massatu Diacka, bývalého pokladníka mezinárodní federace IAAF Valentina Balachničeva a trenéra ruských vytrvalkyň Alexeje Melnikova. Ti byli loni potrestáni za doping a vydírání.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Diack, syn bývalého prezidenta IAAF Laminea Diacka, pracoval jako marketingový konzultant federace. Nyní je na něj vydán mezinárodní zatykač a předpokládá se, že je v rodném Senegalu. Francouzské úřady ho chtějí vyslechnout v korupčním případu ve spojení s dopingem v Rusku a vydíráním. Kauza se týká také jeho otce.  

Etická komise IAAF udělila doživotní zákazy působení v atletice v lednu 2016 kvůli vydírání ruské běžkyně Lilije Šobuchovové. Bývalá vítězka maratonů v Bostonu, Chicagu a Londýně promluvila o praktikách atletických funkcionářů v pořadu německé televize ARD.  

Šobuchovová zaplatila 450 000 eur ruským funkcionářům, aby ututlali její pozitivní dopingový test a ona mohla závodit na olympijských hrách v Londýně 2012. Když byla běžkyně v roce 2014 distancována na dva roky, její manžel dostal zpět 300 000 eur z účtu v Singapuru, jehož nitky vedou k Papovi Massatovi Diackovi.  

Jeho otec Lamine Diack, mimo jiné dlouholetý člen Mezinárodního olympijského výboru, se stáhl ze světa sportu v roce 2015. Francouzští vyšetřovatelé ho podezřívají, že si vydíráním atletů a krytím pozitivních testů vydělal přes milion eur (přes 26 milionů korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články