Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Hejnová a Špotáková načínají diamantový seriál, do boje jde i Holuša a Maslák

Eugene (USA)/Praha – Atletický svět směřuje zraky do amerického Eugene. Na dvoudenním mítinku Diamantové ligy startují hned čtyři čeští atleti. První letošní závod na 400 metrů překážek čeká dvojnásobnou mistryni světa Zuzanu Hejnovou, prestižní seriál začne i pro oštěpařskou světovou rekordmanku Barboru Špotákovou. Podruhé se v elitním seriálu představí čtvrtkař Pavel Maslák a míli mimo program Diamantové ligy poběží Jakub Holuša. Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz v sobotu od 22:00.

Barbora Špotáková
zdroj: ČT Sport

Hejnová se utká se všemi medailistkami z loňské olympiády v Riu, kde skončila čtvrtá. Ve startovní listině jsou olympijská šampionka Dalilah Muhammadová z USA, stříbrná Dánka Sara Petersenová i další Američanka Ashley Spencerová. "Těším se. Bude to první start v sezoně, takže budu nervózní, bude tam celá světová špička. Myslím si, že pod 55 mohu běžet," řekla Hejnová.

Hlavně kvůli daleké cestě nepatří mítink v Eugene mezi oblíbené destinace čtyřnásobné vítězky Diamantové ligy Špotákové. Dvojnásobné olympijské šampionce nevyhovuje ani častý protivítr a rozběžiště zapuštěné v trávě. "V podstatě tam jedu s tím, že to tam nějak ve zdraví přežiju. To je tak spíš zkusit urvat bod do Diamantové ligy," řekla nedávno. V Eugene bude startovat mimo jiné olympijská vítězka z Ria Sara Kolaková z Chorvatska.

Maslák poběží o limit

Maslák, který do Diamantové ligy vstoupil sedmým místem v Dauhá (45,59), by chtěl zaběhnout limit pro účast na MS v Londýně. Ke splnění přísnějšího svazového kritéria se potřebuje zlepšit alespoň o devět setin. Na šestou výhru v Eugene bude útočit domácí čtvrtkař LaShawn Merritt.

Holuša byl zařazen do B běhu mílařů, kteří nebudou bojovat o body do Diamantové ligy. Utká se mimo jiné s trojnásobným medailistou z ME Henrikem Ingebrigtsenem z Norska.

Dibabaová pomrkává po světovém rekordu

Vrcholem pátečního programu by měl být běh na 5000 metrů, v němž chce etiopská běžkyně Genzebe Dibabaová zaútočit na světový rekord starší sestry Tiruneš. Zatím ji od historického maxima 14:11,15 dělí 4,26 sekundy. Šestadvacetiletá Genzebe Dibabaová je na této trati od roku 2015 halovou světovou rekordmankou.

Po nevydařeném vystoupení v Dauhá, kde skončili pod stupni vítězů, se o reparát na stovce budou snažit olympijští medailisté Justin Gatlin a Andre de Grasse.

O odvetu za Šanghaj, kde prohrál s Američanem Samem Kendricksem, se může pokusit světový rekordman ve skoku o tyči Renaud Lavillenie. V Eugene neprohrál od roku 2013. Ve startovní listině jsou i olympijský vítěz Thiago Braz z Brazílie a úřadující mistr světa Shawn Barber.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články