Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Keitanyová přepsala v Londýně historické tabulky ženského maratonu

Londýn - Hattrick vítězství dovršila v britské metropoli vskutku impozantně. Keňská běžkyně Mary Keitanyová vytvořila světový rekord v čistě ženském maratonu časem 2:17:01. Rychleji běžela v historii pouze Paula Radcliffeová, která v roce 2003 právě v Londýně triumfovala časem 2:15:25. Tehdy však na trati těžila z pomoci dvou mužských vodičů. Mužský závod opanoval Keňan Daniel Wanjiru.

Mary Keitanyová
zdroj: REUTERS autor: Matthew Childs

Dosavadní rekord v ženském maratonu držela rovněž Radcliffeová. Její dvanáct let starý výkon z Londýna překonala Keitanyová o 41 sekund. Pětatřicetiletá Keňanka zvládla první polovinu závodu za 1:06:54, ale tempo atakující absolutní historické maximum v sólovém běhu neudržela.

"Běželo se rychle, tak jsem se snažila to udržet. Počasí bylo výborné oproti loňské zimě. Cítila jsem se dobře, mám natrénováno a snažila jsem se do toho šlapat. S časem jsem nadmíru spokojená," uvedla Keitanyová, která si zopakovala vítězství z let 2011 a 2012. 

Druhá doběhla Etiopanka Tiruneš Dibabaová, jíž v závěru trápily křeče v břiše. Trojnásobná olympijská vítězka a pětinásobná mistryně světa na 5000 a 10 000 metrů se přesto výkonem 2:17:56 zařadila na třetí místo historických tabulek.

Wanjiru, který vyhrál půlmaraton v Praze loni a předloni, dosáhl v třiadvaceti letech životního úspěchu. Překonal loňský triumf z Amsterdamu, i když za svým osobním rekordem z nizozemského závodu zaostal o necelou půlminutu.

V závěru udržel za svými zády Bekeleho. Světový rekordman na dráhové pětce a desítce v průběhu závodu odpadl z vedoucí skupinky, ale dokázal se vrátit a vybojoval alespoň druhé místo. Plány na světový rekord, který drží Keňan Dennis Kimetto časem 2:02:57, mu opět nevyšly. Třetí skončil debutant na maratonské trati Keňan Bedan Karoki.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články