Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Hrozba zažehnána. Chodecká padesátka na velkých akcích zůstane

Londýn – Jedna z nejtradičnějších olympijských disciplín, chodecká padesátka, nadále zůstane v programu vrcholných akcí, jako je mistrovství světa v atletice či olympijské hry. Rada IAAF odmítla návrh na vyřazení nejdelší atletické disciplíny i díky tlaku veřejnosti, která na podporu chodecké padesátky sepsala petici.

Euforie Matěje Tótha po vítězství v chodeckém závodě
zdroj: Reuters

V minulých dnech v reakci na návrh vznikla petice na podporu zachování chodecké padesátky na vrcholných akcích. Podepsali se pod ni i vítězové závodu z posledních dvou olympiád, Australan Jared Tallent a Slovák Matej Tóth. Hlavním argumentem autora petice byla dlouhá olympijská tradice chodeckého maratonu.

"Vznikl obrovský tlak a všichni jsme se semkli, od komise sportovců přes nás chodce, veřejnost, národní atletické federace... Na IAAF se vytvořil ze všech stran obrovský tlak, a i proto si dostatečně uvědomila, že by mohla uškodit sama sobě," řekl slovenským médiím olympijský vítěz a mistr světa Tóth, který je také členem komise sportovců IAAF.

Za návrhem na vyřazení disciplíny stál tlak Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který se snaží o rovnost pohlaví v olympijském programu. Chodci na OH a MS závodí na 20 a 50 kilometrů, chodkyně pouze na kratší trati.

"Zvítězila síla argumentů, atletika by se neměla přizpůsobovat požadavkům ze strany MOV. Myslím si, že IAAF je dostatečně silná na to, aby se takovým tlakům ubránila," doplnil Tóth.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články