Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Prahou se proženou běžci na půlmaratonské trati. Budou padat rekordy?

Praha – Na 11 500 běžců a běžkyň se proběhne historickým srdcem české metropole. V pořadí už 19. ročník Pražského půlmaratonu přivítá českou i světovou elitu. Chybět nebude loňská vítězka Violah Jepchumbaová ani světový rekordman na 10 kilometrů Leonard Komon. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 9:50.

Účastníci Pražského půlmaratonu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Atleti světových kvalit slibují útoky na rekordní časy. Jepchumbaová jej vytvořila loni výkonem 1:05:51. "Přijela jsem se pokusit o jeho překonání. Samozřejmě to závisí všechno na počasí. Ten závod bude drsný z pohledu konkurence," řekla vytrvalkyně, která v roce 2016 vedle Prahy triumfovala také na půlmaratonech v Istanbulu, Göteborgu a Cardiffu.

Mezi hlavní favority mužského závodu bude patřit její krajan Barselius Kipyego, který byl loni druhý. Pochvaloval si, že mu půlmaratonská vzdálenost sedí. "Mám rád půlmaraton, protože od začátku trénuji na dlouhé vzdálenosti. Půlmaraton je pro mě snadný. Můj cíl je pokusit se vyhrát a běžet pod hodinu," řekl.

Pod hodinu umí běžet také Geoffrey Yegon nebo Vincent Yator. Zajímavé bude sledovat olympijské medailisty z Ria, Etiopana Tamirata Tola a Američana Galena Ruppa.

Vrabcová trénovala i na sněhu

Nejlepší česká běžkyně Eva Vrabcová v lednu trénovala na běžkách v Livignu. Někdejší úspěšná běžkyně na lyžích absolvovala i jeden běžkařský závod, ale v tu dobu brala antibiotika, takže neuspěla. Lyže nyní vnímá jako dobrý doplněk k běhání. "Určitě se lyží nevzdám. Je to dobrý doplněk i díky tomu, že si odpočine pohybový aparát. I když pak ten návrat k běhání byl trochu těžší," řekla.

Eva Vrabcová-Nývltová
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Loni časem 1:11:06 zaostala o čtyři sekundy za českým rekordem Aleny Peterkové z roku 1994. Vodiče jí dělal Ondřej Fejfar, který jí bude pomáhat i v sobotu. "Udělám maximum, co bude v mých silách, abych byla spokojená sama se sebou. Nezáleží, jaký to bude čas," dodala největší česká ženská naděje.

Nejlepší Čech z loňského půlmaratonu Jiří Homoláč stejně jako loni strávil několik týdnů v Keni v nadmořské výšce 2400 metrů. "Když to srovnám s loňskem, tak jsem toho nenaběhal tolik, ale běhal jsem kvalitněji," hodnotil soustředění svěřenec Róberta Štefka. Cítí se lépe než před rokem, kdy z přípravy v Africe vytěžil na půlmaratonu čas 1:03:50. "Loni jsem říkal, že zaběhnu pod 64 a zaběhl jsem pod 64, takže se posunu dál. Pod 63 to zkusím," přiblížil svůj cíl.

Krom elitních atletů startuje i řada známých osobností. S tratí se popere mimo jiné zlatý olympijský medailista v desetiboji Roman Šebrle, kardiochirurg Jan Pirk, moderátor Vojtěch Bernatský nebo ekonom a bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Půlmaraton odstartuje z náměstí Jana Palacha a bude kvůli němu pro dopravu zavřena velká část centra.

Pražský půlmaraton je prvním dílem seriálu RunCzech běžecké ligy, která se skládá celkem ze sedmi podniků v pěti českých městech. Závod je již poosmé v řadě oceněn zlatou známkou kvality IAAF.

Zdroj
ČTK, pim.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články