Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Svoboda si chce udržet trenéra Hejreta. Kdokoliv jiný by byl krok zpátky, říká

Praha - Překážkář Petr Svoboda po zisku bronzové medaile na mistrovství Evropy řeší, zda se bude nadále připravovat pod vedením Daniela Hejreta. Trenér má od jiných klientů nabídky, kterým Svoboda jako atlet nemůže konkurovat. Mělo by se rozhodnout maximálně do měsíce, spíše do dvou týdnů, řekl Svoboda.

Petr Svoboda
zdroj: ČT4 autor: Tibor Alföldi

Hejret je uznávaný kondiční trenér. "Já jsem pro něj vlastně charita. Má takové nabídky, že i kdybych vyhrál mistrovství světa nebo olympiádu, tak si ho nemůžu dovolit. Jeho čas je drahý a já jako atlet toho času potřebuju taky hodně," řekl Svoboda.

Jeho současný kouč není zaměstnancem Olympu, kde Svoboda trénuje. "Bude se čekat, jestli mu Olymp nabídne pomocnou ruku a aspoň něco mu přidá," poznamenal halový mistr Evropy z roku 2011. Žádnou náhradní variantu připravenou nemá. "Každý další krok po tomhle trenérovi by byl krok zpátky. Pořád věřím, že se to nějak vyřeší," doplnil.

Příprava není jen tak ledajaká. "Trénink je někdy fakt těžký. Našel jsem strašně mockrát svoje hranice. Dokonce jsem je musel někdy přejít. Někdy to bolelo tak, že jsem si říkal, že to byl krok vedle. Když už jsem nemohl, trenér se mě zeptal: 'Chceš tu medaili, tak to vezmi ještě jednou,'" řekl Svoboda.

Petr Svoboda:

"Je to pohádka. Pořád si ji žiju. Když jsem přišel na hotel, štípal jsem se a šel jsem se osprchovat studenou vodou, protože jsem se bál, že je to jen sen, o kterém se mi tolikrát zdálo. Jsem rád, že je realita. Je to kouzelný."

Bronzová medaile z Bělehradu pro Svobodu měla hodnotu zlata. Byla zadostiučiněním, že jeho návrat po vleklých zdravotních problémech měl smysl. Měla by mu přinést lepší finanční podmínky a ukončit kritiku od lidí, podle nichž měl s atletikou skončit. "Teď budu mít hlavně psychicky klid na to, abych se připravil na léto, jak budu chtít. Snad s trenérem, kterého budu chtít," dodal dvaatřicetiletý Svoboda.

V dějišti šampionátu medaili neoslavoval, protože okamžitě po závodě usnul a pak se probudil nemocný. "Nevím, jestli na mě lezla chřipka nebo co. Dnes jsem poprvé z pokoje. Jenom jsem si šel pro medaili, což bylo hezké, ale pak jsem šel znovu na pokoj," uvedl.

Kvůli vyčerpání po sedmiboji neslavil ani další bronzový medailista Adam Sebastian Helcelet. Čtvrtkaři Pavel Maslák a Zuzana Hejnová se večírku zúčastnili. Spali necelé dvě hodiny, protože po čtvrté hodině ranní už atleti odjížděli na letiště. "Oslavy byly střídmé. Trošku jsme oslavovali, trošku jsme tančili, ale nic divokého," řekla Hejnová, stříbrná medailistka z běhu na 400 metrů.

Maslák litoval, že krátký spánek byl možná horší než žádný. Teď ho čeká rozhodování, zda se zúčastní závodu World Relays na Bahamách, z něhož by se mohla česká čtvrtkařská štafeta kvalifikovat na mistrovství světa v Londýně. Kvůli tomuto závodu by musel o dva týdny dříve ukončit přípravu v Jižní Africe, čemuž jeho kouč Dalibor Kupka nakloněný není.

Klíčový muž českého kvarteta zatím jasno nemá. "Nemám rád rozhodování. A hlavně se mě na to ještě nikdo neptal. Takže to ještě neřeším a nechám to, až bude někdo chtít vědět můj názor," řekl. Uvažuje, že nechá rozhodnout trenéra, aby se nemusel rozhodovat sám.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články