Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Nadějí na medaili je dost. Věřím, že jich bude víc než v Praze, řekl před HME Janků

Praha/Bělehrad – Pražské halové mistrovství Evropy před dvěma lety bylo pro Česko druhým nejúspěšnějším šampionátem v samostatné historii. Bilanci šesti medailí z domácího prostředí by ale na začátku března mohl trumfnout Bělehrad. Myslí si to alespoň ředitel atletického svazu Tomáš Janků. "Nadějí máme letos opravdu hodně," prohlásil.

Zuzana Hejnová
zdroj: Reuters

Byl to tehdy velice úspěšný podnik. Na organizaci halového mistrovství v Praze se po celou dobu nesly superlativy a dařilo se i domácím atletům, kteří si na krk pověsili dvě zlaté, jednu stříbrnou a tři bronzy. V počtu medailí tak pražský šampionát zaostal pouze za tím z Gentu z roku 2000, kde Češi získali o jednu "placku" více.

Už brzy by se však na šampionát v Praze mohlo tak trochu zapomenout. Na dveře totiž klepe mistrovství v Bělehradě a česká výprava se právě v Srbsku pokusí bilanci z před dvou let ještě vylepšit. Mezi účastníky sice budou chybět obhájce zlata Jakub Holuša a Radek Juška, přesto v očích Tomáše Janků je síla Čechů hodně velká.

"Ano, pražský šampionát byl specifický, jelikož se odehrál v domácích podmínkách a v nich atleti fungují ne na sto, ale dvě stě procent. Pevně však věřím, že to v Bělehradě bude ještě lepší, protože je naše poslání doufat, že se atleti budou stále zlepšovat," prozradil ředitel atletického svazu.

Je nám líto, video expirovalo.
Janků: Věřím, že o víkendu uvidíme hned několik limitů

Hlavními adepty na zisk cenného kovu by měly být tradiční tváře. Pavel Maslák je před Bělehradem v dobré formě a bude obhajovat zlato. Zuzana Hejnová je v hale zatím druhou nejrychlejší Evropankou sezony a vícebojař Adam Sebastian Helcelet si dokonce v zimě vytvořil osobní rekord 6188 bodů a zařadil se na druhé místo letošních světových tabulek v sedmiboji. Vylétnout by ovšem mohl i někdo nečekaný.

"Všichni, kteří jsou nominovaní, chtějí medaili. Jinak by tam asi neměli jezdit. Největší naděje ale jsou u Pavla Masláka, Tomáše Staňka, Adama Sebastiana Helceleta, Zuzany Hejnové, Petra Svobody, Ladislava Prášila či Jana Kudličky… Máme jich letos opravdu hodně," vyjmenoval spokojeně bývalý výškař, jenž na HME sám získal bronz v roce 1998.

Trochu vrásky má však Janků ze stavu koulaře Staňka, který pár dní před odletem do Bělehradu bojuje se zdravotními problémy. "Má potíže se stehnem. Je v péči lékařů více než deset dnů. Bude teď probíhat kontrolní vyšetření a kontrolní házení a všichni věříme, že na Bělehrad bude připraven. Můžeme však jenom doufat. Byl by jeden z favoritů na medaili," uznal Janků.

Do Bělehradu má zatím jistou nominaci 22 Čechů. Zatím poslední jistou účastnicí se stala pár hodin zpět tyčkařka Romana Maláčová, jež splnila jen národní limit, ale mezi vyvolené se i tak dostala.

"Před chvílí mi volal šéftrenér Českého atletického svazu Tomáš Dvořák, že evropská atletika potvrdila Romanu Maláčovou. Je to z důvodu, že u skoku o tyči bylo nominační kritérium trochu jiné, než je standardní. Evropská atletika zvala prvních dvanáct skokanů a skokanek z důvodu, že je jenom finále. Romana přesto, že nesplnila všechna kritéria, musela čekat na pozvání a to se potvrdilo," řekl spokojeně Janků.

Počet českých účastníků by ale měl ještě nabobtnat. O víkendu se odehraje halové mistrovství České republiky, které je poslední šancí na účast v Bělehradě a Janků věří, že hned několik závodníků ji využije. 

"Jsem věčný optimista. Těch atletů, kteří mohou splnit, je hodně. Já jich vidím třeba deset. Atletika je však specifická, že se občas dějí zvláštní věci. Favorité selhávají a někteří outsideři předvádí výborné výkony. Myslím, že některé limity uvidíme," dodal.

Domácí republikový šampionát se odehraje o víkendu v hale Otakara Jandery v pražské Stromovce. Přímý přenos ze sobotní i nedělní části můžete sledovat na ČT sport nebo na webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články