Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Bolt přišel kvůli Carterově dopingu o štafetové zlato z Pekingu

Lausanne – Jamajská sprinterská štafeta musí kvůli dopingu Nesty Cartera vrátit olympijské zlato z Pekingu. Usain Bolt tak přišel o svou unikátní bilanci tří zlatých medailí na třech po sobě jdoucích olympiádách. O diskvalifikaci vítězných Jamajčanů informoval Mezinárodní olympijský výbor.

Jamajská štafeta na OH v Pekingu
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Cartera loni v červnu usvědčilo z užití zakázané látky zpětné testování uložených vzorků z pekingských Her. Ten jeho byl pozitivní na stimulant metylhexanamin. Dalšími členy vítězného jamajského týmu, který ve finále časem 37,10 sekundy překonal světový rekord, byli Michael Frater a Asafa Powell.

"Je to kruté, protože člověk roky tvrdě dře, aby nastřádal zlaté medaile a stal se šampionem. Ale v životě se stávají různé věci, a pokud se to všechno potvrdí a budu muset vrátit zlatou medaili, nebude to pro mě problém," řekl Bolt, když se loni o Carterově dopingovém podezření dozvěděl.

Carter se stal už devátým z deseti nejrychlejších mužů světa na 100 metrů, kteří byli spojováni s užíváním zakázaných látek. Jediným čistým sprinterem v elitní společnosti zůstal Bolt.

Je nám líto, video expirovalo.
Bolt je o jedno zlato z olympiády z Pekingu chudší. Důvodem je Carterův doping

Po změně výsledků, k němuž MOV vyzval mezinárodní atletickou federaci IAAF, by se na první místo měla posunout čtveřice z Trinidadu a Tobaga. Druhé by skončilo Japonsko a bronz nově získá štafeta Brazílie.

MOV z pekingské olympiády diskvalifikoval i ruskou dálkařku a trojskokanku Taťjanu Lebeděvovou, která tehdy v obou disciplínách vybojovala stříbrnou medaili. V jejím odevzdaném vzorku byl zjištěn zakázaný turinabol.

V trojskoku se přitom pořadí na medailových pozicích z podobných důvodů už jednou změnilo. Po loňské diskvalifikaci původní držitelky bronzu Řekyně Chrysopiyí Devetzíové se na třetí místo posunula Olga Rypakovová z Kazachstánu.

Prověření vzorku Devetzíové z mistrovství světa v Ósace totiž odhalilo užití steroidů a IAAF Řekyni zpětně vyřadila od srpna 2007 na dva roky ze všech soutěží.

Přehled deseti nejrychlejších sprinterů historie a jejich dopingové minulosti (podle agentury SID):

1. Usain Bolt (Jam.), 9,58 sekundy, bez podezření

2. Tyson Gay (USA), 9,69, roční distanc (2013)

3. Yohan Blake (Jam.), 9,69, tři měsíce distanc (2009)

4. Asafa Powell (Jam.), 9,72, 18 měsíců distanc, zkráceno na šest měsíců (2013)

5. Justin Gatlin (USA), 9,74, dvakrát trestán (2001/2006)

6. Tim Montgomery (USA), 9,78, dva roky distanc (2005)

7. Nesta Carter (Jam.), 9,78, pozitivní zpětný test z OH 2008 (2017)

8. Maurice Greene (USA), 9,79, v procesu s koučem Marion Jonesové nařčen svědkem z placení za doping, bez trestu (2008)

9. Ben Johnson (Kan.), 9,79, dvakrát trestán (1988/1993 doživotní distanc)

10. Steve Mullings (Jam.), 9,80, doživotní distanc (2011).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články