Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Média: Zaripovová a další ruští atleti upláceli členy IAAF kvůli dopingu

Berlín - Nejméně šest ruských atletů je v podezření, že upláceli představitele mezinárodní federace IAAF, aby utajili jejich pozitivní dopingové testy. S odvoláním na materiály francouzských vyšetřovatelů o tom informovaly německá televizní stanice ARD a francouzský list Le Monde.

Jeden ze vzorků krevního testu v antidopingové laboratoři v Moskvě
zdroj: Reuters autor: Sergej Karpuchin

Zástupci IAAF po sportovcích údajně požadovali částky od 300 000 eur (osm milionů korun) do 700 000 eur (19 milionů korun) za ututlání dopingu. V dokumentech francouzské prokuratury je uvedeno 23 atletů.

Na korupci se podle ARD a Le Monde podíleli maratonkyně Lidija Šobuchovová, chodci Valerij Borčin, Olga Kaniskinová, Sergej Kirďapkin, Vladimir Kanajkin a steeplařka Julie Zaripovová. Borčin, Kaniskinová, Kirďapkin a Zaripovová mezitím kvůli dopingu přišli o olympijská vítězství z Pekingu či Londýna. Zaripovová navíc už dříve přišla po rozhodnutí sportovní arbitráže CAS i o zlato z mistrovství světa 2011 v Tegu.

Peníze od ruských atletů prý ke špičkám IAAF putovaly přes tehdejšího šéfa ruské atletiky Valentina Balachničeva, mělo jít nejméně o 1,5 milionu eur.

O tom, že někdejší předseda IAAF Lamine Diack chtěl po závodnících za krytí dopingu peníze, dříve promluvila i turecká běžkyně Asli Cakir Alptekinová, kterou doping připravil mimo jiné o zlato z olympijských her v Londýně v běhu na 1500 metrů. Diack vinu popírá.

Julia Zaripovová
zdroj: AP autor: Anja Niedringhaus

Světová antidopingová agentura WADA podle ARD na podzim 2014 informovala dopisem etickou komisi atletické federace o podezřelých vzorcích ruských atletů a jejich možném vydírání ze strany zástupců IAAF. Žádné další kroky však WADA nepodnikla.

ARD už v listopadu 2014 obvinila ve svém dokumentu Rusko ze systematického dopingu, korupce a vydírání. Autoři upozornili i na následné zakrývání pozitivních testů a neochotu jejich vyšetřování ze strany funkcionářů.

Problémy s dopingem měly v posledních letech desítky ruských atletů, především chodců. Rusko bylo kvůli tomu vyloučeno z IAAF a jeho atleti se od té doby nesmějí zúčastňovat mezinárodních soutěží. Ruští atleti nebyli ani na letošních olympijských hrách v Riu, stejně tak vzpěrači.

Olympiáda 2016 však úplně bez Rusů nebyla. Mezinárodní olympijský výbor nepotvrdil zákaz startu všech tamních sportovců, místo toho o jejich účasti rozhodovaly jednotlivé sportovní federace.

Více o Ruskem řízeném systematickém dopingu:

Zdroj
ČTK, ARD, Le Monde, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články