Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Trojice kazašských vzpěraček přišla o zlaté medaile z Londýna

Lausanne - Kazašské trojici vzpěraček Zulfija Činšanlová, Maija Manezaová a Světlana Podobědovová byly Mezinárodním olympijským výborem odebrány zlaté medaile z olympijských her v Londýně kvůli dopingu. Běloruská vzpěračka Maryna Škermankovová zase přišla o bronzovou medaili. Všechny byly usvědčeny z užití steroidu stanozololu na základě zpětného testování vzorků z Londýna. Činšanlová navíc měla ve svém vzorku oxandrolon a Škermankovová zase turinabol.

Zulfija Činšanlová
zdroj: Getty Images

Z londýnských her byli rovněž diskvalifikováni dva ruští atleti - tyčkař Dmitrij Starodubcev (4. místo) a kladivář Kirill Ikonnikov (5. místo) a běloruští vzpěrači Dzina Sazanavecová (4. místo ve váze do 69 kg) a Jevgenij Žarnasek (9. místo ve váze nad 105 kg).

Po diskvalifikaci Starodubceva se posune na sedmé místo londýnské soutěže tyčkařů český reprezentant Jan Kudlička. Ve výsledcích si polepší i kladivář Lukáš Melich, který po vyřazení Ikonnikova nově figuruje na páté příčce.

Činšanlová ovládla v Londýně kategorii do 53 kg, v níž je mistryní světa z let 2009, 2011 a 2014. Třiadvacetiletá vzpěračka tehdy vyhrála i díky světovému rekordu v nadhozu. Letos v Riu už chyběla, protože měla kvůli dopingu z minulých Her od června pozastavenou činnost.

Londýnské zlato připadne Hsu Šu-čching z Tchaj-wanu. Kvůli dopingu by měla být diskvalifikována i původně třetí Cristina Iovuová z Moldavska, takže na stupně vítězů se dodatečně dostanou ještě Citra Febriantiová z Indonésie a Julia Paratovová z Ukrajiny.

Iovuová měla pozitivní test také v roce 2013 na mistrovství světa, kde reprezentovala Ázerbájdžán. Letos startovala na evropském šampionátu v dresu Rumunska a získala zlato ve váze do 53 kg.

V kategorii do 63 kg, kterou v Londýně vyhrála Manezaová, měla pozitivní nález po zpětném testování i druhá Ruska Světlana Carukajevová. Zlato by tak mělo připadnout Kanaďance Christine Girardové, jež skončila třetí.

Místo Podobědovové by měla dostat zlato původně až čtvrtá Španělka Lidia Valentínová, neboť podle nových kontrol dopovaly i druhá Ruska Natalja Zabolotná a třetí Běloruska Iryna Kulešová.

Diskvalifikace tří zlatých vzpěraček se výrazně promítne i do medailového žebříčku zemí, v němž patřilo Kazachstánu dvanácté místo s bilancí 7-1-5. Po odebrání medailí se propadne na 19. příčku, na které vystřídá Českou republiku (4-3-3).

Ve středu MOV diskvalifikoval kvůli dodatečně prokázanému dopingu devět olympioniků z Pekingu včetně šesti medailistů. Zpětné testování více než 1000 vzorků z Pekingu a Londýna přineslo téměř sto pozitivních nálezů. Již dříve přišlo kvůli dopingu o medaile z Londýna přes deset sportovců.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články