Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Helcelet věří, že v Amsterdamu zlomil medailové prokletí

Amsterodam - Roky vozil ze seniorských šampionátů čtvrtá a pátá místa, ale v Amsterdamu desetibojař Adam Sebastian Helcelet smůlu prolomil. I přesto, že po prvním pokaženém dnu se smál nad myšlenkami na medaili, i přesto že jeho přípravu v letošní sezoně poznamenaly zdravotní problémy. Nakonec vybojoval stříbro v soutěži, kterou podle jeho slov hodně ovlivnil točící se nárazový vítr na stadionu.

Adam Sebastian Helcelet (vlevo) na stupních vítězů
zdroj: AP autor: Geert Vanden Wijngaert

Osobní rekord v disku, kvalitní tyč, osobní rekord v hodu oštěpem. To byly kroky, které ho posunuly na stupně vítězů. Po oštěpu uviděl, že je druhý. Opět se rozesmál. Tentokrát příjemným překvapením. Okamžitě začal počítat. Mohl útočit na zlato, ale raději vzal zavděk medailovou jistotou a při patnáctistovce nehrál hru všechno nebo nic. Sledoval čtvrtého Ukrajince Oleksije Kasjanova a po očku také třetího Srba Mihaila Dudaše, vynikajícího běžce.

"Nechtěl jsem, aby mě Kasjanov zezadu porazil. Pak jsem ale viděl, že Dudaš tuhne, tak jsem sebral síly," popsal. V cíli netušil, že je druhý. Nakonec v jeho prospěch hrály čtyři body. Vrátil tak Dudašovi porážku z halového ME v Göteborgu před třemi lety, kdy Helceleta připravil o bronz. Díky tomu si mohl poprvé v kariéře užít tradiční čestné desetibojařské kolečko s vlajkou kolem ramen. "To byla neskutečná radost," přiznal.

Medaile letos visely nejníže za posledních více než 40 let a Helcelet toho využil. "Museli by si ale všichni zažít podmínky, co tu byly. Vítr to znehodnotil. Na čtyřstovce foukalo snad tři sta metrů proti, to samé překážky, stovka, tyč," vypočítal. Potíže měli i specialisté tyčkaři, jimž stačilo 535 cm na finále. "Bylo to těžké, ale zvládl jsem to," komentoval 490 cm, klíčový krok k medaili.

Helcelet věří, že zlomil medailové prokletí. "Ale kdyby to bylo čtvrté místo v Riu, tak bych se nezlobil. Ani za páté nebo šesté. Ale dál už asi ne," rozesmál se vícebojař. "Rio ale bude jiná liga. Připravují se nejlepší, většina tu ani nebyla. Tam to bude mazec," tuší.

Věří, že když zlepší skoky, může se dostat na hranici 8300 bodů. "Teď trochu tápu ve skocích. Výšku zvládnu, ale s dálkou je to horší," přiznal. I kvůli bolavým achillovkám. "Nemůžu si hrát s rozběhem, což potřebuji. Musím se dát dohromady a vyladit na Rio, protože tohle byl ten nejlepší trénink," uvedl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články