Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Stydíme se za dopující atlety, kaje se ruský ministr sportu

Londýn – Ruský ministr sportu Vitalij Mutko se omluvil za závažné dopingové prohřešky domácích sportovců. Za selhání jsou podle něho zodpovědní sami atleti, jejich trenéři a ruský atletický svaz. Politik to napsal ve sloupku pro britské Sunday Times. Hrozící vyloučení celé ruské atletické reprezentace z olympijských her označil za nefér a nepřiměřené.

Doping
zdroj: ČTK/AP

"Je třeba jasně říct: Stydíme se za ně," napsal Mutko. "Je nám velice líto, že sportovci, kteří se nás a celý svět snažili podvést, nebyli chyceni dříve," uvedl. K nejnovější aféře týkající se manipulace s dopingovými vzorky ruských sportovců na OH v Soči se nevyjádřil.

"Doping je globální problém, nejen problém Ruska," dodal Mutko s tím, že Rusko se zavazuje k dodržování nejvyšších standardů v oblasti sportu a proti všemu, co ohrožuje olympijské hodnoty.

Vitalij Mutko
zdroj: ČTK/AP autor: Sergey Ponomarev

"Rusové kradli roky sny jiných sportovců a nyní přišlo pokání? Dostanete, co si zasloužíte!" napsala Kelly Sothertonová, která získala na letních olympijských hrách v Athénách bronzovou medaili v sedmiboji.

Kauzu rozpoutal bývalý šéf moskevské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov, který New York Times řekl, že více než dvacítka ruských olympioniků včetně 15 medailistů byla součástí státem podporovaného dopingového programu. Aby se zabránilo pozitivním testům, vyměnili spolupracující kontroloři a nasazení tajní agenti v laboratoři v Soči více než stovku kontaminovaných vzorků za "čisté".

Už v listopadu bylo Rusko vyloučeno z mezinárodních atletických soutěží kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu, jeho reprezentanti přišli například o březnové halové mistrovství světa v Portlandu. Vedení ruské atletiky se zavázalo splnit řadu reformních bodů a dvacetičlenná rada IAAF v čele s prezidentem Sebastianem Coem by 17. června měla rozhodnout, zda suspendaci zruší.

Zdroj
ČTK, BBC, Sunday Times, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články