Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrabcová Nývltová je zdravá, zaběhla tréninkový maraton a myslí na Rio

Praha - Chtěla se vrátit ještě v této sezoně, která o víkendu skončila, ale zdraví to běžkyni na lyžích Evě Vrabcové Nývltové nedovolilo. Pátá žena ze závodu na 30 km volně na olympijských hrách v Soči se potýkala na konci minulého roku s metabolickým kolapsem organismu a následky cítila déle, než čekala. Nyní už je v pořádku, stala se z ní opět běžkyně a už má v nohách i tréninkový maraton. Její sen dostat se v této disciplíně na olympijské hry v Riu de Janeiro tak stále žije.

K lyžování se chtěla vrátit na Světovém poháru ve Falunu v polovině února, ale nakonec nejela ani pak v Lahti a neriskovala ani závěrečnou Ski Tour Canada. "Ten zdravotní problém se trochu vrátil. Bylo to spojené s oslabenou imunitou, ale nebylo to nic zásadního. Byla to otázka pár dnů, ani jsem neležela v posteli," řekla Vrabcová Nývltová.

I proto se rozhodla, že v této lyžařské sezoně už závodit nebude. "Problém přišel v době, kdy jsem se chystala k odletu na sever, a pak už nemělo smysl tam jet," uvedla. Navíc nevěděla, v jaké je formě. "Takže jsme se rozhodli neriskovat a sezonu jsem zabalila."

Je nám líto, video expirovalo.
Vrabcová-Nývltová trénuje na maratonský limit do Ria

Forma je zpátky

Nyní je problém zažehnaný a z Vrabcové Nývltové je opět běžkyně. "Všechno je v pořádku, trénuju dál a věřím, že forma je zpátky a všechno na dobré cestě," řekla s tím, že se už připravuje bez omezení. "Trochu to bolí, ale jsem v objemové přípravě a mám za sebou také tréninkový maraton," překvapila.

Dosud nejdelší tréninkovou distanci absolvovala po silnicích v okolí Trutnova, manžel ji doprovázel v autě a občerstvoval. Dopoledne běžela 33 km, odpoledne zbývajících devět. "V docela dobrém tempu," zmínila čas 4:30 na kilometr, což je kolem tří hodin při maratonu. "Neměla jsem žádný problém, ale takhle určitě nemůžeme skončit. Přijde delší trénink, musíme to ještě navýšit," plánovala.

Jediná šance

Limit B atletického svazu do Ria je 2:38 hodiny, A limit 2:35. "Děláme pro to maximum, ale neupínám se k tomu," uvedla třicetiletá běžkyně. "Byl to pro mě sen být pouze maratonec, uběhnout tu vzdálenost, ale je jasné, že ten cíl tam nyní je," uvedla. Při Pražském maratonu v květnu bude mít jedinou šanci na limit, podle výsledku přizpůsobí i letní přípravu.

Eva Vrabcová Nývltová:

"Mám do toho chuť. Doktoři říkají, že jsem zdravá a že můžu běhat. To je pro mě euforie, svoboda a vášeň. Cítím se sama sebou."

Ta bude zcela jistě odlišná od minulých let, neboť Vrabcová Nývltová počítá se startem na mistrovství Evropy v Amsterdamu v půlmaratonu, v němž má splněné kritérium. A že plánuje jednou přestup mezi běžce, to potvrzuje i fakt, že si domlouvá přípravu s Jarmilou Kratochvílovou. "Až začnu jen běhat, spolupráce bude větší. Teď bych ráda zapracovala hlavně na technice. Chci za ní vyrazit na pár tréninků, aby se na mě podívala," řekla.

Konkrétní termín ale nemá. "Jsem pořád lyžař, i když letos toho běhání asi bude víc. Do příští zimy ale nastoupím jako běžkyně na lyžích, a co bude dál, to je zatím ve hvězdách," prohlásila. "Cíle a motivaci mám, abych se snažila dokázat ještě něco dalšího, aby to páté místo na olympiádě nebylo poslední, co jsem dokázala," uvedla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články