Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Diack odmítl tvrzení Le Monde, že si řekl Rusům o peníze

Paříž - Francouzský list Le Monde uvedl, že bývalý předseda Mezinárodní atletické federace IAAF Lamine Diack při vyšetřování korupční kauzy připustil, že požádal šéfa ruského svazu Valentina Balachničeva o 1,5 milionu eur (asi 40,5 milionu korun). Žádost prý vznesl v době, kdy IAAF řešila řadu dopingových prohřešků ruských atletů, peníze ale použil na podporu opozice ve volbách v rodném Senegalu. Diack následně informaci popřel, podobně také Balachničev zdůraznil, že takový rozhovor nikdy nevedl.

Sport
zdroj: ČT4

Policie Diacka zadržela kvůli výslechu v listopadu v rámci vyšetřování podezření z korupce a praní špinavých peněz. Senegalský funkcionář čelí obvinění, že za milionové částky kryl dopingové případy. Le Monde se nyní odvolává na přepisy výslechů, které prý má k dispozici.

Dvaaosmdesátiletý Diack v nich tvrdí, že Balachničeva požádal o peníze v roce 2011, o rok později z nich v senegalských prezidentských volbách pomohl financovat kandidaturu tehdejšího opozičního kandidáta a dnešního prezidenta Mackyho Salla. Podle mluvčího senegalské vlády ale prezident na svou kampaň žádné peníze od Diacka nečerpal.

"Prezident Lamine Diack místopřísežně tvrdí, že nikdy nedal ani nejmenší částku kandidátovi Mackymu Sallovi, který se stal prezidentem Senegalu, ani manažerům jeho volební kampaně," uvedli Diackovi právníci v oficiálním prohlášení. "Znovu zdůrazňuje, že nikdy nežádal ani nedostal nic k osobnímu obohacení," dodali.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články