Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

IAAF: Nedbalost v boji proti krevnímu dopingu odmítáme

Monako - Mezinárodní atletická federace IAAF rezolutně odmítla obvinění, že by nedostatečně a neefektivně bojovala proti krevnímu dopingu, případně jej tolerovala. S takovým tvrzením už v srpnu přišly německá televizní stanice ARD a britský list Sunday Times. IAAF tehdy obvinění odmítla, nyní v obsáhlém prohlášení k případu oznámila, že jsou nepodložená. Mezitím keňská federace potrestala sedmičku svých atletů.

Zmíněná média před čtyřmi měsíci uvedla, že získala přístup k 12 tisícům krevních testů od 5000 závodníků z databáze IAAF. Z nich prý vyplývá, že 146 medailistů z olympijských her a mistrovství světa v letech 2001 až 2012 v bězích na 800 metrů a delších a ve vícebojích mělo podezřelé výsledky. Údajně se některé případy týkaly také českých atletů. Zaznělo obvinění, že IAAF podezřelé hodnoty dostatečně neřešila.

"IAAF rozhodně nepopírá existenci krevního dopingu v atletice. Ale ohrazuje se proti tomu, že by 'jen tak seděla a nic nedělala'," konstatovala IAAF. Závěry australských expertů na doping Robina Parisotta a Michaela Ashendena, které tehdy obě média citovala, federace označila za tvrzení bez jakéhokoliv vědeckého a právního základu.

IAAF vysvětlila, že při analýze krevních vzorků před rokem 2010, tedy před zavedením takzvaných biologických pasů, nemohly být použity teprve od toho okamžiku platné standardizované metody. Nelze proto výsledky s těmi z pozdějšími srovnávat.

Federace také zdůraznila, že když už byly hodnoty podezřelé, důsledně vše prověřila. Jako příklad IAAF uvedla případ čtyř sportovkyň, u nichž pak provedla mezi roky 2005 a 2008 dohromady 98 cílených kontrol. Už dříve federace uvedla, že po zavedení biologických pasů potrestala kvůli abnormálním hodnotám krevního obrazu přes 60 atletů.

Emily Chebetová
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Keňa potrestala sedm svých atletů

Sedm keňských atletů včetně dvojnásobné mistryně světa v krosu Emily Chebetové dostalo od domácí federace tresty za doping. Mezi potrestanými jsou i čtvrtkařka Joyce Zakaryová a překážkářka Francisca Kokiová, které neprošly testy na srpnovém mistrovství světa v Pekingu. Dalšími potrestanými jsou Agnes Jepkosgeiová, Bernard Mwendia, Judy Jesire Kimugeová a Lilian Moraa Maritaová.

Chebetová, která získala zlato na krosových šampionátech v letech 2010 a 2013, dostala čtyřletý zákaz startu za pozitivní test na diuretikum furosemid. Zakaryová a Kokiová nesmí kvůli stejnému prohřešku rovněž čtyři roky závodit.

Keňa čelí v poslední době podobně jako Rusko podezření, že se v zemi zejména ve vytrvalostních disciplínách systematicky užívaly zakázané látky a funkcionáři pozitivní testy kryli. Rusko už IAAF na základě vyšetřování Světové antidopingové agentury WADA potrestala vyloučením ze všech mezinárodních závodů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články