Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Březnové halové mistrovství světa bude bez ruských atletů

Moskva – Až se v březnu bude v Portlandu bojovat na halovém mistrovství světa o medaile, mezi účastníky ruští atleti budou chybět. První zprávu svého inspekčního týmu o ruském antidopingovém programu totiž má rada Mezinárodní atletické federace IAAF projednávat až 27. března, týden po skončení šampionátu.

Jelena Isinbajevová
zdroj: ČTK/PA autor: Adam Davy

IAAF v minulém týdnu vyloučila Rusko z mezinárodních atletických soutěží kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu. Podle zprávy vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA se v ruské atletice dopovalo s podporou státu, ničily se uložené vzorky nebo za úplatu zatajovaly pozitivní výsledky testů.

Předseda IAAF Sebastian Coe prohlásil, že od Ruska bude požadovat splnění řady zásadních reformních bodů, aby se jeho atleti mohli vrátit na mezinárodní soutěže. "Ta kritéria musejí být přísná a na jejich splnění musíme trvat, jinak by celý inspekční proces selhal," uvedl Coe.

Pětičlenný inspekční tým, vedený norským antidopingovým expertem Runem Andersenem, má poprvé přijet na kontrolu do Ruska ještě v tomto roce. Jeho první zprávu, na jejímž základě posoudí postup reforem, však má rada IAAF dostat na stůl až 27. března na jednání v Cardiffu, týden po skončení halového mistrovství světa.

Ruským atletům a trenérům se situace nelíbí

Vyřazení ze soutěží IAAF a celkový stav rozesmutněl spoustu ruských atletů, kteří mezinárodní federaci poslali i otevřený dopis a doufají, že když se nemohou účastnit mistrovství světa, představí se alespoň na vytoužené olympiádě.

"Inspektoři jezdí i ke mně domů. Podstupuji testy a po celou mojí dvanáctiletou kariéru mi nic nenašli a nic ke mně neměli," řekla například Taťána Veškurovová, jež má z olympiády v Pekingu stříbro ze štafety na 4x400 metrů a ve stejné disciplíně na mistrovství světa brala se svými ruskými kolegyněmi zlato a stříbro.

Je nám líto, video expirovalo.
Ruští atleti v březnu přijdou o halové mistrovství světa

Mnohem kritičtější jsou ruští trenéři, kteří i přes nespočet důkazů, jež proti ruské atletice jsou, považují celou kauzu za vykonstruovanou a zaměřenou především proti Rusku. "Nejen v poslední době nás nemají moc rádi, protože v soutěžích obvykle hodně vítězíme," řekl Rif Tababilov.

"Systematický doping byl v Rusku v osmdesátých a devadesátých letec. Už dávno je to za námi. Když se nesmí, tak se nesmí," myslí si zase Alexandr Sinicyn.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články