Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Očistu ruské atletiky má vést zvláštní komise

Moskva - Ruský olympijský výbor ustanovil pracovní skupinu, která bude řídit očistu sportu a především atletiky v zemi od dopingu. Hlavním cílem komise je podle předsedy národního olympijského výboru Alexandra Žukova zavést taková opatření, která povedou k obnovení důvěryhodnosti ruských atletů a k jejich přijetí zpět do IAAF.

Dopingový test
zdroj: ČT24

Mezinárodní atletická federace minulý týden pozastavila ruskému svazu členství a jeho reprezentanty až do odvolání vyloučila z mezinárodních soutěží za systematický a státem podporovaný doping. Tvrdý postih IAAF doporučila ve své vyšetřovací zprávě Světová antidopingová agentura WADA.

Změny nemají být kosmetické

Nově ustavené pracovní skupině předsedá Gennadij Aljošin, spolu s ním budou v komisi působit zástupci dalších sportovních federací, vlády a sportovců. Nastartovat změny systému se pokusí co nejdříve, aby ruští atleti nepřišli o šanci startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiru, do jejichž začátku zbývá devět měsíců.

"Hlavním záměrem není jen odpovědět na kritiku, která se na nás snesla, ale opravdu důkladně vyčistit náš sport a zbavit se dopingu," prohlásil Žukov.

Podle dvojnásobného olympijského vítěze Eda Mosese, jenž je členem výkonného výboru WADA, je však vyloučení ruských atletů z olympiády v Riu jediným správným trestem. "Jediné opatření, které jasně říká, že čeho je moc, toho je příliš, je jasně a hlasitě říct, že ruský tým atletů nesmí do Ria," prohlásil bývalý americký překážkář za zasedání nadace WADA v Colorado Springs.

Je nám líto, video expirovalo.
Karas: Pokud by se vyšetřovali nejen atleti, vyvolalo by to v ruském sportu paniku
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články