Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Coe: Musíme vzít situaci vážně, jinak atletiku nečeká mnoho zítřků

Londýn - Musíme vzít situaci opravdu vážně, napsal ve sloupku pro list Sunday Telegraph prezident IAAF Sebastian Coe. V opačném případě podle něj hrozí atletice černá a nejistá budoucnost. Volá také po transparentnější atletice.

Sebastian Coe
zdroj: AP autor: Andy Wong

Coe se vyjádřil na konci dramatického týdne, v němž IAAF dočasně suspendovala ruský atletický svaz. Důvodem byla zpráva světové antidopingové agentury WADA, jež hovořila o státem kontrolovaném dopingu v zemi. K pátečnímu rozhodnutí rady IAAF po telekonferenci jejích členů došlo podle Coea v atmosféře "smutku a hněvu". "A také pochopení, že pokud si plně neuvědomíme vážnost situace, nečeká atletiku příliš mnoho zítřků," uvedl bývalý elitní britský běžec.

"Rozhodnutí potrestat Rusko bylo velmi těžké. Ale čisté atlety nejlépe ochráníte tím, že jim demonstrujete svou neochvějnou oddanost. A to nejen slovy," řekl Coe. "Musíme vytvořit struktury, jež budou vždy na jejich straně, a v této záležitosti z toho nikdo z nás nevychází moc dobře, včetně mé federace," dodal dvojnásobný olympijský vítěz.

Je nám líto, video expirovalo.
Rusové chtějí po stopce v IAAF najít kompromis

"Architektura antidopingu je (čisté atlety) zradila a musíme se ptát: Nebyly zdi v mnoha našich organizacích příliš vysoké na to, abychom řádně vyšetřili prohřešky? Téměř jistě musí znít odpověď 'ano', i když je pro nás nepříjemná," dodal nástupce Senegalce Lamine Diacka, jehož kvůli údajné korupci a krytí některých dopingových případů vyšetřuje francouzská policie.

Právě na to, že IAAF má sama máslo na hlavě, upozorňují v reakci na suspendaci potrestaní Rusové. "Co víme, tak zveřejnění druhé části zprávy WADA bude znamenat pro IAAF velkou ránu. To částečně vysvětluje takhle tvrdý trest pro Ruskou atletickou federaci," řekl zastupující šéf svazu Vadim Zeličenok. "Mělo to odvést pozornost od nich samotných," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články