Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Maslák o své formě pochybnosti nemá, Holušu trápilo vedro

Praha - Letošní sezona je první, kdy Pavel Maslák nezlepšuje své osobní rekordy. Český čtyřstovkař nicméně před odletem na nadcházející MS v Pekingu ujišťuje, že je s ním vše v pořádku, a doufá v útok na český rekord. "Nic se neděje," uvedl před odletem Maslák. Vytrvalec Jakub Holuša před Pekingem uvedl, že jeho formě ublížily vysoké srpnové teploty.

Pavel Maslák
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Ve středu testoval aktuální formu na třístovce na mítinku v Chebu, výkonem ale nepřesvědčil. Do polovičního závodu už potom nenastoupil. "Žádná sláva, ale já jsem to tak trochu čekal, byl jsem ze soustředění unavený," vysvětlil Maslák, že v posledních týdnech v Nymburku doháněl fyzičku. "Teprve to přijde, pochybnosti nemám, jsem si jistý," prohlásil. "Na konci soustředění jsem šel tři třístovky, z toho dvě pod 33 sekund. Byla to únava," dodal.

Letošní maximum má Maslák ze závodu ve Velenje, kde zaběhl čtvrtku za 45,09. Jeho český rekord je o tři desetiny lepší, mistr Evropy z roku 2012 tak je ve světových tabulkách až ve třetí desítce. Zatím se tudíž zdá, že jen těžko obhájí senzační páté místo z minulého MS před dvěma lety v Moskvě. Obzvlášť, když v letošní sezoně mají soupeři formu, osmnáct z nich běželo rychleji, než je Maslákův národní rekord. "Ale do finále chci," prohlásil svěřenec Dalibora Kupky.

Je nám líto, video expirovalo.
Hejnová, Rosolová a Maslák odletěli do Pekingu

Že ale do Pekingu letí v trochu jiné pozici, než na jakou je zvyklý, to připustil. "Určitě, ale o moc lépe jsem na tom před mistrovstvím světa v Moskvě nebyl. Letos ale běhají kluci o dost rychleji než před dvěma lety," řekl sprinter. V Moskvě postoupil do finále časem 44,84, což letos pravděpodobně stačit nebude. "Ale není jisté, že většina lidí zopakuje svůj maximální letošní výkon," řekl. "Ale je pravděpodobné, že na páté místo bych musel běžet hodně rychle," doplnil.

Cílem je posun k českému rekordu

Rozhodnutí vrátit se v posledních týdnech na začátek tréninku padlo i kvůli tomu, že loni byl v druhé polovině roku Maslák zraněný. "Nechtěli jsme to zranění obnovit, navíc jsme se soustředili na tu halu, takže jsem víc poslouchal tělo a možná jsem byl na sebe trochu měkký a trošku mi to teď chybí," uznal Maslák. "Takže to je teď logicky trošku horší, běhali jsme kopce, tempa, fartleky. Ale každopádně se chci posunout k českému rekordu. To jsou tři desetiny, to není tak strašné, když se vyladí," řekl.

V Číně ještě nikdy nezávodil a v posledním týdnu před startem už bude hlavně odpočívat a aklimatizovat se. A zůstane prý psychicky v klidu. Možná i proto, že na něj není vyvíjen takový tlak jako před halovými šampionáty či ME, kde platí za favorita. "I když zaběhnu český rekord, nemusí to stačit na finále. Pojedu udělat co nejlepší čas a uvidíme, na co to bude stačit," dodal.

Sport
zdroj: ČT4

Holušu "sejmuly" horké teploty

Vytrvalec Jakub Holuša formu v sezoně měl, horké srpnové dny ho o ni však podle vlastních slov připravily. Už v květnu atakoval letitý národní rekord, ve Stockholmu ho pak časem 3:34,26 překonal. "Ale v tomhle vedru se to (forma) těžko udrželo," řekl Holuša. "Držel jsem se zuby nehty, abych to přežil. Před čtrnácti dny byla forma skvělá, ale teď úplně nevím. Po rekordu jsem byl trochu v útlumu, pak jsem se z toho dostal, ale teď mě to vedro docela sejmulo," přiznal.

Ve sprše byl několikrát denně, před spaním si dával ledovou koupel ve vaně, přesto se prý v noci "topil" ve vlastním potu, usínal nejdřív ve dvě. Spal kvůli tomu do deseti, proto na trénink chodil v pravé poledne. "Protože odpoledne kolem čtvrté páté už byl vzduch tak ohřátý, že jsem myslel, že to se mnou sekne," vyprávěl.

V Pekingu přitom budou podobně vysoké teploty. "Jako imitace Pekingu dobrý, ale tohle už bylo moc, to bylo nelidský, tam aspoň nebude takové sucho," konstatoval. Přesto věří, že po několika tvrdších trénincích mu ještě síly zbyly, že další nabere v příštích dvanácti dnech, které do závodu na MS zbývají. "Že se energie nakumuluje, dýchne na mě atmosféra a bude to dobré," doufal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články